Ecdysterone: werking, voordelen & bijwerkingen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 17, 2023

ecdysterone
ecdysterone

Ecdysterone is een steeds populairder wordend ecdysteroïde hormoon dat wordt gebruikt als natuurlijke spierversterker.

In dit artikel vertellen we je alles over ecdysterone, waarbij we de werking, voordelen en mogelijke bijwerkingen ervan onder de loep nemen. 

Ecdysterone is een fascinerende stof die de aandacht heeft getrokken van zowel sporters als onderzoekers, vanwege de potentiële veelbelovende voordelen voor spiergroei en krachttoename.

Ecdysterone is een spierversterker, maar wat doet het precies met je lichaam? En hoe werkt het supplement? Daar vertellen we je meer over. 

Wat is Ecdysterone?

Wat is Ecdysterone

Ecdysterone, ook wel bekend als ecdysterone of 20-hydroxy ecdysone, is een natuurlijk voorkomend steroïde hormoon dat wordt aangetroffen in bepaalde planten, insecten en zelfs sommige schimmels.

Het staat vooral bekend om zijn rol in de levenscyclus en ontwikkeling van insecten, waar het helpt bij het reguleren van de metamorfose, groei en voortplanting.

In de fitness industrie wordt ecdysterone vaak gepromoot als een potentieel natuurlijk anabool middel, wat betekent dat het de spiergroei en het herstel zou kunnen stimuleren.

Er zijn studies geweest die hebben gesuggereerd dat ecdysterone in sommige dieren en mensen de eiwitsynthese kan verhogen en mogelijk spiermassa kan vergroten zonder dezelfde bijwerkingen als synthetische anabole steroïden.

Het is belangrijk om op te merken dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan en dat definitieve conclusies nog niet te trekken zijn over ecdysterone bij mensen als anabool middel. 

Als je overweegt ecdysterone-supplementen te gebruiken, is het verstandig om eerst met een medische professional te praten, vooral omdat de regelgeving en veiligheidsnormen voor voedingssupplementen kunnen variëren en de kwaliteit van producten niet altijd gegarandeerd is.

Wat is het verschil tussen Ecdysterone en Beta-Ecdysterone?

Ecdysterone en beta-ecdysterone zijn beide natuurlijke steroïde verbindingen die voorkomen in bepaalde planten, insecten en schimmels.

Hier is het verschil tussen de twee:

 • Ecdysterone:

Ecdysterone is een overkoepelende term die verwijst naar een klasse van steroïden die bekendstaan als ecdysteroïden. Het omvat verschillende soorten ecdysteroïden, waaronder beta-ecdysterone.

Ecdysterone wordt beschouwd als het algemene steroïde hormoon dat in deze groep wordt aangetroffen.

 • Beta-Ecdysterone:

Beta-ecdysterone is een specifiek type ecodysterone. Het is een van de natuurlijke verbindingen die wordt aangetroffen in planten, zoals spinazie, en sommige insecten.

Beta-ecdysterone wordt vaak geïsoleerd en geconcentreerd voor gebruik als supplement. Het staat bekend om zijn potentiële anabole eigenschappen, die kunnen helpen bij het bevorderen van spiergroei en herstel.

De term “beta-ecdysterone” wordt vaak gebruikt om specifiek te verwijzen naar het type ecdysterone dat relevant is voor de mogelijke voordelen in de sportvoeding en spiergroei.

Hoe werkt Ecdysterone?

Hoe werkt Ecdysterone

Nu is het natuurlijk de vraag: hoe werkt Ecdysterone? Dit spierversterkende middel werkt door de eiwitsynthese in het lichaam te beïnvloeden, waardoor spieren en andere weefsels kunnen herstellen en groeien. 

Het werkt dus als een natuurlijke spierversterker en heeft een vergelijkbare rol als testosteron in het menselijk lichaam, zowel in planten als insecten, om de spiergroei te bevorderen. 

Een Duits onderzoek uit 2014 ontdekte dat Ecdysterone spiergroei kan bevorderen en spieren kan laten toenemen.

Ecdysterone heeft chemische overeenkomsten met testosteron en heeft receptoren in het menselijk lichaam die het anabole effect kunnen stimuleren, wat kan leiden tot spiergroei en herstel. 

Voor wie is Ecdysterone geschikt?

Nu je weet wat Ecdysterone is en wat het doet vraag je je wellicht af of jij het ook zou kunnen innemen om jouw sportprestaties te verbeteren? Laten we even kijken voor wie Ecdysterone geschikt is. 

Ecdysterone-supplementen worden vaak geadverteerd vanwege hun potentiële anabole eigenschappen, die kunnen helpen bij spiergroei en herstel.

Ecdysterone-supplementen zijn mogelijk geschikt voor de volgende groepen:

 • Bodybuilders en krachtsporters: mensen die zich bezighouden met intensieve fysieke activiteiten, zoals krachttraining en bodybuilding, kunnen geïnteresseerd zijn in Ecdysterone vanwege de gesuggereerde spieropbouwende eigenschappen. Het wordt soms gezien als een mogelijk natuurlijk alternatief voor synthetische anabole steroïden.
 • Mensen die streven naar spierherstel: Ecdysterone draagt bij aan het herstel van spieren na intensieve training, waardoor het aantrekkelijk kan zijn voor mensen die sneller willen herstellen na zware inspanningen.
 • Gezondheidsbewuste individuen: als je geïnteresseerd bent in natuurlijke supplementen en alternatieven voor synthetische stoffen, kan je interesse hebben in Ecdysterone vanwege zijn plantaardige oorsprong.
 • Vegetariërs of veganisten: omdat Ecdysterone van nature voorkomt in planten, kan het een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen.

👍 Wat zijn de voordelen van Ecdysterone?

voordelen ecdysteroïden

Fitness supplementen zoals Ecdysterone worden binnen de fitnesscommunity geprezen en steeds populairder. Ook jonge sporters gebruiken steeds liever een alternatief voor onnatuurlijke steroïden en Ecdysterone kan dan een goed alternatief zijn. 

Hier zijn enkele van de mogelijke voordelen van Ecdysterone, gebaseerd op bestaande studies en onderzoek:

 • Verhoogde spiergroei en verbeterd herstel: Ecdysterone wordt geassocieerd met anabole eigenschappen die spiergroei kunnen bevorderen. Het verhoogt de eiwitsynthese in het lichaam, wat kan bijdragen aan spierherstel na inspanning en de ontwikkeling van spiermassa. 
 • Verminderde spierafbraak: Ecdysterone wordt soms beschouwd als een middel om de afbraak van spiereiwitten te verminderen. Dit kan gunstig zijn voor mensen die streven naar spierbehoud en opbouw.
 • Verbeterde fysieke (sport)prestaties: er zijn aanwijzingen dat Ecdysterone de fysieke prestaties kan verbeteren door het uithoudingsvermogen en de kracht te vergroten. Dit kan atleten en sporters helpen om beter te presteren tijdens trainingen en wedstrijden.
 • Bevorderen van vetverlies: Ecdysterone kan de vetmassa verminderen en helpt tegelijkertijd spiermassa te behouden. Dit kan leiden tot een verbeterde lichaamssamenstelling.
 • Ecdysterone is een plant-based optie: omdat Ecdysterone van nature wordt aangetroffen in planten zoals spinazie, is dit supplement geschikt voor sporters die de voorkeur geven aan natuurlijke en plantaardige supplementen. 

Sommige onderzoeken hebben ook gesuggereerd dat Ecdysterone de insulinegevoeligheid kan verbeteren, wat gunstig kan zijn voor de regulatie van bloedsuikerspiegels.

Dit moet alleen nog wel verder onderzocht worden, vandaar dat wij het als laatste aan deze lijst hebben toegevoegd. 

👎 Wat zijn de nadelen en bijwerkingen van Ecdysterone?

nadelen ecdysteroïden

Hoewel Ecdysterone wordt beschouwd als een natuurlijke steroïde en soms wordt geprezen om zijn potentiële voordelen, zijn er enkele mogelijke nadelen en bijwerkingen waarvan je op de hoogte moet zijn: 

 • Er is beperkt onderzoek beschikbaar: hoewel er al redelijk wat onderzoek is gedaan naar de effecten van Ecdysterone, is er nog niet heel veel bekend over de langetermijneffecten van Ecdysterone bij menselijk gebruik. 
 • Wisselende onderzoeksresultaten: sommige studies hebben positieve effecten op spiergroei en prestaties aangetoond, terwijl andere geen duidelijke voordelen vonden. Dit maakt het moeilijk om de effectiviteit van Ecdysterone nauwkeurig te beoordelen.
 • Mogelijke hormonale effecten: hoewel Ecdysterone een natuurlijke stof is, wil dit niet zeggen dat het geen invloed kan hebben op het hormoonhuishouden in je lichaam. Soms kan Ecdysterone het hormonale evenwicht in je lichaam enigszins verstoren. 
 • De kwaliteit van Ecdysterone-supplementen kan variëren: niet alle supplementen zijn gereguleerd en gecontroleerd, wat kan leiden tot onbetrouwbare producten die mogelijk onveilige ingrediënten bevatten.

Naast de bovenstaande bijwerkingen is het belangrijk om op te merken dat de reacties op Ecdysterone per individu variëren.

Sommige mensen ervaren positieve resultaten, terwijl anderen mogelijk geen effect zien of zelfs negatieve bijwerkingen ondervinden. 

Daarnaast is er niet veel bekend over Ecdysterone-supplementen bij bestaande gezondheidsproblemen of in combinatie met medicijngebruik.

Mensen met onderliggende medische aandoeningen, zoals hormonale stoornissen, moeten daarom extra voorzichtig zijn.

Sommige mensen kunnen allergisch of overgevoelig zijn voor Ecdysterone of andere componenten van de supplementen. Daarnaast kun je dit supplement beter niet nemen als je zwanger bent of jonger dan 18 jaar. 

Ecdysterone vs. Turkesterone: wat is het verschil?

Ecdysterone vs Turkesterone

Ecdysterone en turkesterone zijn beide natuurlijke steroïde verbindingen die vaak worden geassocieerd met potentiële anabole eigenschappen en worden soms gebruikt als voedingssupplementen.

Hier is het verschil tussen Ecdysterone en Turkesterone.

Ecdysterone

Ecdysterone is een steroïde verbinding die van nature voorkomt in bepaalde planten, insecten en schimmels.

 • Werking: Het wordt verondersteld de eiwitsynthese te beïnvloeden, wat kan bijdragen aan spiergroei en herstel. Het kan ook helpen bij het verminderen van spierafbraak.
 • Onderzoek: Er is enig onderzoek gedaan naar de effecten van ecdysterone, maar veel ervan is uitgevoerd op dieren of in laboratorium omgevingen. De resultaten zijn wisselend en er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit en veiligheid bij mensen volledig te begrijpen.

Turkesterone

Turkesterone is een specifieke soort ecdysteroid en is aanwezig in de plant Ajuga Turkestanica en sommige andere planten.

 • Werking: Net als ecdysterone wordt turkesterone geassocieerd met anabole eigenschappen en wordt het soms gebruikt als een natuurlijk alternatief voor synthetische anabole steroïden. Het wordt verondersteld de eiwitsynthese en spiergroei te bevorderen.
 • Onderzoek: Er is beperkt onderzoek gedaan naar turkesterone, en de beschikbare studies hebben vaak betrekking op dieren. Er is meer onderzoek nodig om de specifieke effecten en veiligheid bij mensen te bepalen.

Waar kan je Ecdysterone kopen?

ecdysterone kopen

Het is belangrijk om vertrouwde (online) verkooppunten te gebruiken wanneer je Ecdysterone koopt omdat er veel verschil zit in de kwaliteit van de supplementen op de markt.

Voordat je aankopen doet, is het raadzaam om beoordelingen te lezen, prijzen te vergelijken en de productinformatie zorgvuldig te bekijken om een weloverwogen keuze te maken die past bij je behoeften en gezondheidsdoelen.

Op dit moment verkopen de grote supplementen winkels zoals Body&Fit en XXL Nutrition nog geen Ecdysterone producten. Dit kan echter in de toekomst wel nog komen. 

Indien je op zoek bent naar een ander alternatief voor verbeterde fysieke prestaties en mogelijk spieropbouwende effecten, kan je een kijkje nemen naar de beste creatine supplementen

Hoe gebruik je Ecdysterone?

Het gebruik van Ecdysterone kan afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals de dosering, aanbevelingen van de fabrikant en de vorm van het supplement. Hier zijn enkele richtlijnen voor het gebruik van Ecdysterone: 

1. Raadpleeg de dosering en overschrijdt die niet. De meeste doseringen liggen rond de 200 tot 500 mg per dag, verdeeld over meerdere inname momenten. 

2. Tijdstip van inname is ook belangrijk. Neem Ecdysterone in met een maaltijd om opname te bevorderen en maagklachten te voorkomen. 

3. Overweeg om Ecdysterone-supplementen in cycli te nemen, vergelijkbaar met veel andere sport- en fitness supplementen. Bijvoorbeeld 8 weken gebruik gevolgd door 2 weken pauze.

4. Wees voorzichtig met supplementen combineren. 

5. Gezondheidstoestand. Als je een onderliggende medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt, overleg dan eerst met een arts voordat je Ecdysterone-supplementen gaat gebruiken.

Het is belangrijk om altijd je lichaamsreacties en eventuele veranderingen in de gaten te houden terwijl je Ecdysterone gebruikt. 

Conclusie

Ecdysterone bijwerkingen

In dit artikel hebben we een diepgaande blik geworpen op ecdysterone, een intrigerend natuurlijk hormoon dat mogelijk voordelen biedt voor het menselijk lichaam.

Hoewel verder onderzoek nodig is om alles over de voordelen en de mogelijke bijwerkingen te begrijpen, blijft ecdysterone de aandacht trekken vanwege zijn potentiële rol bij spiergroei, metabolisme en fysieke prestaties

Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *