Schaatsplank / Slideboard kopen? Alle informatie op een rijtje

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 3, 2023

slide-board-schaatsen
slide-board-schaatsen

Wil je een schaatsplank kopen? (ook wel slideboard), dan kun je stoppen met zoeken. Je bent hier namelijk op de juiste plek aangekomen.

In dit artikel bespreken we graag wat een schaatsplank precies is, wat de voordelen hiervan zijn en waar je een schaatsplank kunt kopen.

We geven je niet alleen informatie waar je de schaatsplank kunt kopen, maar we geven ook aan waar je goed op moet letten als je een slideboard gaat kopen.

Wat is een schaatsplank?

Ben je bewust bezig om fit te worden? Maak je daarbij met veel plezier gebruik van verschillende apparaten in bijvoorbeeld de sportschool? Dan is de kans aanwezig dat je ook wel eens een schaatsplank gebruikt.

Een schaatsplank, ook wel een slideboard genoemd, is één van de meest efficiënte fitnessapparaten.

Het is bovendien een fitnessapparaat waarmee je verschillende spiergroepen traint, waarmee je jouw conditie feilloos weet te verbeteren en waar je ook nog veel plezier aan weet te beleven.

Klein stukje geschiedenis van de schaatsplank

schaatsen-fitness

Voor de oorsprong van de schaatsplank moeten we naar Amerika. In Amerika leefde namelijk de schaatser Eric Heiden. Hij wist op de Olympische Spelen van 1980 maar liefst 5 medailles te winnen. De welbekende Mart Smeets ging een jaar daarvoor toevallig langs bij Eric Heiden om te bespreken welke trainingsmethoden hij zoal hanteert.

Eric Heiden liet hierbij voor het eerst zijn zelfbedachte schaatsplank zien. Dat was eigenlijk gewoon een plank waar Eric Heiden met geitenwollen sokken op ging staan.

Hij nam een schaatshouding aan en maakte vervolgens de typische schaatsbewegingen op deze plank. Eric Heiden wist hierdoor niet alleen zijn slag te perfectioneren, maar hij wist ook nog eens de juiste spiergroepen te trainen.

Nadat Eric Heiden deze schaatsplank aan het grote publiek had laten zien, werd men al snel enthousiast. Fabrikanten gingen zich bezig houden met het doorontwikkelen van het slideboard en daardoor hebben wij hedendaags het genoegen om ook gebruik te maken van dit slideboard.

Eigenlijk hebben alle hedendaagse schaatsers ook besloten om een schaatsplank te kopen. Met deze plank kunnen zij immers op een perfecte manier trainen, ze hoeven daarvoor niet hun schaatsen om te binden, naar Thialf te gaan en de juiste kleding aan te trekken.

Nee, zij leggen de plank in bijvoorbeeld hun woonkamer en kunnen vervolgens direct de gewenste trainingen uitvoeren.

Waar is het goed voor en wat train je ermee?

schaatsplank-slide-board

Het is niet zo dat je alleen maar schaatsers een slideboard ziet kopen. Nee, ook in bijvoorbeeld sportscholen zie je meer en meer dergelijke apparaten staan.

Waarom dat zo is? Nou, dat komt met name doordat je met de schaatsbewegingen meerdere spiergroepen perfect aan weet te spreken.

Je legt de kracht hierbij op je (boven)benen, maar je bent ondertussen ook met je balans, je coördinatie en met je armen bezig.

Je weet dus eigenlijk een groot gedeelte van jouw lichaam te trainen, terwijl het ook nog eens een leuke oefening is om uit te voeren!

Voor het overzicht hebben wij de verschillende spiergroepen even op een rijtje gezet. Als je een slideboard gaat kopen en deze vervolgens gaat gebruiken, train je de volgende spiergroepen:

  • De bilspieren
  • De bovenbenen
  • De spieren rondom de buik

Je traint echter niet alleen deze spieren, maar je weet ook nog eens de perfecte techniek onder de knie te krijgen.

Mede daarom zie je dat een schaatsplank veel gebruikt wordt door schaatsers, maar ook door mensen die graag skeeleren. Als het buiten regent, kan je immers alsnog op jouw schaatsplank een ‘tocht afleggen’.

Waar op letten bij het kopen?

schaatsplanken

Heb je interesse om een slideboard te kopen? Dan is het goed om te weten dat je de keuze uit een gevarieerd assortiment hebt. Voordat je een schaatsplank gaat kopen, is het advies om je goed in te lezen.

Waar je zoal op moet letten bij het kopen van een schaatsplank? De belangrijkste criteria vind je in onderstaand rijtje:

  • De afmetingen van de schaatsplank
  • De kwaliteit van de schaatsplank
  • Het prijskaartje van de schaatsplank

Als je goed op deze criteria let, kan je al snel het perfecte slideboard vinden.

Als je het slideboard gaat kopen, is het verstandig om ook direct nylon slofjes te kopen. Deze slofjes dien je aan te doen voordat je de schaatsplank op stapt.

De slofjes zijn aan de onderkant zeer glad, waardoor je prima over de schaatsplank heen glijdt, je weet daardoor het effect van een echte ijsbaan perfect na te bootsen.

Mogen wij je van nog één belangrijke tip voorzien? Als je een schaatsplank gaat kopen, is het advies om altijd voor een schaatsplank van een gerenommeerd merk te kiezen.

Die merken hebben immers bewezen dat zij schaatsplanken kunnen fabriceren die aan alle verwachtingen voldoen. Met een dergelijke schaatsplank doe je dan ook een goede aankoop.

Waar kun je een schaatsplank kopen?

Heb je besloten dat je een schaatsplank wilt kopen? Het enige wat je dan nog te doen staat is een goed board uitzoeken.

Het aanbod is niet heel erg groot, maar er zijn een aantal goede mogelijkheden om uit te kiezen.

Je weet nu als het goed is waar je op moet letten, dus kun je beginnen zoeken naar de beste koop.

Bekijk en vergelijk het beste aanbod hieronder:



schaatsplank


Schaatsplank zelf maken

Wil je liever geen slideboard kopen? Dan kan je er ook nog voor kiezen om een slideboard zelf te maken.

Voor het maken van een slideboard heb je sowieso de volgende onderdelen nodig:

  • 2 balken van 60 centimeter lang, 7 centimeter breed en 4 centimeter hoog
  • 1 plaat van 245 bij 60 cm, bij voorkeur van betonplex
  • Schroeven
  • Bouten en moeren

Je kunt vervolgens de 2 balken aan de zijkant van de plaat bevestigen. Door je vervolgens tegen deze twee balken aan te laten glijden, kan je bij elke slag voldoende kracht zetten. Daarmee weet je jouw spieren, conditie en techniek perfect te trainen!

Een uitgebreide uitleg over het maken van een schaatsplank kun je vinden in verschillende filmpjes op het internet.



Ook interessant voor jou:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *