Kniebrace voor hardlopen, welke heb ik nodig?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 23, 2024

kniebrace hardlopen
kniebrace hardlopen

Een kniebrace tijdens het hardlopen kan goed van pas komen om pijntjes weg te nemen of blessures te voorkomen.

In dit artikel lees je waarom en wanneer jij een kniebrace zou moeten dragen tijdens het hardlopen.

Wat is een kniebrace?

hardlopen-kniebrace

Een kniebrace is er in allerlei soorten en maten. Het doel van deze is brace is heel simpel; Het voorkomt onnodige blessures en pijntjes, door de knieschijf goed op z’n plek te houden.

Hoe doe je een kniebrace om?

Een kniebrace wordt bijna altijd bevestigd met klittenband. Je kunt zo zelf bepalen hoe strak je de hardloop kniebrace doet.

Belangrijk is dat je je been nog wel kunt buigen en dat de brace je knie niet afknelt tijdens het hardlopen.

Wanneer een kniebrace tijdens het hardlopen?

Knieblessures zijn de meest voorkomende soort blessures onder hardlopers.

Veelal heeft het te maken met overbelasting aan het kniegewricht. Deze krijgt dan ook flink wat te verduren tijdens het lopen.

Een kniebrace is aangeraden bij kleine pijntjes of irritatie in de knie. Ook kan het gebruikt worden uit voorzorg, of tijdens revalidatieprocessen.

Jumpers knee

knie-pijn-hardlopen

Het bekendste voorbeeld van knieblessures onder hardlopers is de beruchte jumpers knee. Veel fanatieke hardlopers zijn dan ook al slachtoffer geworden van deze vervelende en hardnekkige blessure.

De symptomen zijn stijfheid voor, na of tijdens het hardlopen, en pijn tijdens de inspanning.

Als je dit bij jezelf onderkent kun je het beste een aantal dagen compleet rust houden en kijken of de pijn wegtrekt. Zo niet, dan is de kans aanwezig dat je kampt met een jumpers knee.

Vaak is het te wijten aan verkeerde looptechniek, overbelasting of een slechte (ofwel helemaal geen) warming-up. Allereerst is het dus zaak om al deze aspecten in orde te maken.

Een kniebrace kan de problemen namelijk in veel gevallen niet wonderbaarlijk genezen, maar kan je wel helpen blessures als deze te voorkomen.

Runners knee

De runners knee is nog zo’n veel voorkomende klacht aan de knieën bij hardlopers. Deze blessure kenmerkt zich door de zeurende pijn aan de buitenkant van de knie.

Ook hier is overbelasting vaak de aanleiding. Veelal beginnende hardlopers worden het slachtoffer van de runners knee.

Ook ter preventie hiervan wordt er vaak gekozen om een kniebrace te dragen tijdens het hardlopen.

Als je de blessure eenmaal al hebt is het aangeraden om een om hier specifieke oefeningen voor te doen. Hier kun je bijvoorbeeld een foamroller voor gebruiken.

Daarnaast is het zaak om rust te houden. Mocht dit niet helpen dan kun je het best een bezoek te brengen aan de fysiotherapeut of podotherapeut.

Harde ondergrond

hardloop-brace

Vooral als je op harde ondergrond hardloopt vangt je knie bij iedere stap de ‘klap’ op van het neerkomen. Als je gevoelige knieën hebt of net hersteld bent van een blessure is het dan ook niet aangeraden om te lopen op harde ondergrond.

Beter is dan om bijvoorbeeld in het bos te gaan lopen of op een loopband met goede demping.

Een goede kniebrace kan ook helpen om wat meer stabiliteit te bieden, op deze manier zal je kniegewricht minder te verduren krijgen tijdens elke stap.

Warming-up

Sowieso is het aangeraden om altijd een goede warming-up te doen voordat je begint. Dit kan namelijk al een heleboel schelen.

Als je wilt gaan hardlopen met een gewichtsvest is dit niet aangeraden bij (lichte) knieklachten, omdat het de impact op het gewricht vergroot.

Welke soorten kneebraces zijn er?

We kennen 3 soorten kniebraces die gebruikt kunnen worden tijdens het hardlopen. Ze zijn opgedeeld in 3 beschermingsniveau’s:

  • Niveau 1: Deze zijn geschikt om je knie te beschermen bij klachten zoals een runners knee, jumpers knee, zwellingen en spataderen.

  • Niveau 2: Deze zijn voor zwaardere klachten zoals verstuiking, kneuzing en slijmbeursvliesontsteking. Je kunt deze ook prima gebruiken voor lichtere klachten tijdens het hardlopen. Houd er echter wel rekening mee dat deze strakker zitten dan een kniebrace van beschermingsniveau 1.

  • Niveau 3: Deze zijn bedoeld om te dragen tijdens de zwaarste vormen van knie blessures. Denk hierbij aan scheuringen aan de meniscus of overstrekking. Deze worden doorgaans niet gedragen tijdens het hardlopen omdat ze weinig bewegingsvrijheid bieden.

Klik hier om erachter te komen er welke brace het beste bij jou past >>


knie-brace-hardlopen

Bandage of brace met scharnieren

Als de klachten licht zijn kan er gekozen worden voor een knie bandage. De biedt weliswaar wat minder ondersteuning dan een brace met scharnieren, maar is wel stukken goedkoper en je hebt meer bewegingsvrijheid.

Bij serieuzere klachten is een brace met scharnieren aanbevolen.

Pijn onder knieschijf

patella-brace

Ervaar je pijn onder je knieschijf? Dan kun je het beste kiezen voor een patella brace. Dit is een dunnere variant die je plaatst onder je knieschijf. Deze is er voor bedoelt om je pees zo veel als mogelijk te ontlasten qua druk.



Alle braces bekijken en het beste aanbod vergelijken? Klik dan op de knop hieronder:




Compressie kousen

Een ander blessurepreventie middel dat tijdens het hardlopen gedragen kan worden zijn compressie kousen. Deze zijn met name bedoeld voor stijve kuiten en sneller herstel.

Op de knieën hebben ze geen significant positief effect, maar voor optimale bescherming en blessurepreventie kunnen ze prima samen met een kniebrace gedragen worden tijdens het hardlopen.




Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *