Sportbril op sterkte: welke past er bij jou?

Laatst bijgewerkt door Casper op maart 8, 2022

sportbrillen en zonnebrillen
sportbrillen en zonnebrillen

Bij verschillende sporten helpen sportbrillen jou om je ogen te beschermen tegen allerlei omgevingsinvloeden. De pasvorm en de juiste eigenschappen voor het beoogde doel zijn de meest kritische overwegingen.

Sportbrillen en sport zonnebrillen zijn speciaal ontwikkeld voor diverse sporten en zijn op elke sport afgestemd. Veel van deze brillen worden gemaakt met leesgedeelte, waardoor de bril voor meerdere functies in te zetten is.

In principe is er voor elke sport een sportbril met precies de eigenschappen die daarvoor nodig zijn. Bij buitensporten zijn de tint en UV-bescherming van de glazen bijzonder belangrijk.

Sport zonnebrillen zijn ook geschikt voor mensen die een bril dragen. Deze sportbrillen op sterkte zorgen tijdens het sporten voor een beter gezichtsvermogen en bieden bescherming. De gezichtsscherpte kan met verschillende systemen worden gemeten.

Basisinformatie over de sportbril (op sterkte)

Wat zijn de voordelen van een sportbril of sport zonnebril?

sportbril_op_sterkte_met_leesgedeelte

Sportbrillen zijn op maat gemaakt voor diverse sportactiviteiten, hebben breuk-vaste glazen. De meeste sportbrillen worden polariserend ontworpen om bescherming te bieden tegen weersinvloeden bij diverse buitenactiviteiten. Hiernaast is ook de sportbril op sterkte en sport zonnebril op sterkte op de markt te verkrijgen.

Sportbrillen kunnen je beschermen tegen beschadiging en je gezichtsvermogen verbeteren. Sportbrillen kunnen worden gedragen bij activiteiten als watersport, hardlopen, wintersport, wielrennen en zelfs balsporten, als voetbal.

Volgens de Duitse beroepsvereniging van oogartsen doen zich elk jaar meer dan 300.000 oogletsels voor. Hiervan gebeurde ongeveer 3% tijdens het sporten. Ongeveer 9.000 verwondingen zouden kunnen worden vermeden door het gebruik van sportbrillen.

Voor wie zijn sportbrillen geschikt?

In het algemeen zijn sportbrillen geschikt voor iedereen die aan lichaamsbeweging doet. Er zijn speciale sportbrillen voor kinderen, vrouwen en mannen, omdat de pasvorm van cruciaal belang is.

Wat de maat betreft, zijn er drie basiscategorieën: kinderbrillen, damesbrillen en herenbrillen. Bovendien zijn op sommige sportbrillen de specificaties van de breedte van het glas en de breedte van de brug afgedrukt. Hierdoor kan je ze afstemmen op de breedte van je gezicht.

Welke soorten lenzen voor sportbrillen zijn beschikbaar?

Er zijn een paar verschillende manieren om je sportbril aan te passen aan je voorschrift als je een bril gebruikt.

Met enkelvoudige of gelijkwaardige brillenglazen is het dragen van een sportbril met een brekingsafwijking geen probleem.

We hebben een lijst met mogelijkheden voor sportbrillen op sterkte voor jou samengesteld.

 • Direct beglazing
 • Adaptersysteem
 • Clip-In Systeem

De verschillende soorten sportbrillen

In principe moet je bij het sporten altijd een splintervrije sportbril gebruiken die speciaal voor dat doel is ontwikkeld. Deze bril is altijd beter dan een gewone bril.

Voor activiteiten waarvoor een helm nodig is, is er een alternatief voor een sportbril. Je zou kunnen kiezen voor een helm met een vizier dat ook je ogen beschermt.

Welke sportbril past bij jou?

Als je een sportbril wilt aanschaffen, moet je eerst beslissen aan welke sport jij wilt deelnemen. Je kunt het verschil tussen deze sportbrillen zien door er alleen maar naar te kijken.

 • Zwembril
 • skibril
 • Fietsbril / fiets zonnebril
 • Hardloopbril / hardloop zonnebril

De prijzen zijn vooral gericht op het identificeren van de beste brillen voor specifieke atletische activiteiten.

Aangezien dit artikel specifiek over het type bril voor hardlopers en fietsers gaat, bespreken we dit type sportbril nader hieronder.

Wat maakt een fiets- of hardloopbril uniek?

Oogbescherming is essentieel bij joggen of fietsen, naast de juiste schoenen, een goede fiets en comfortabele kleding.

Het beschermen van je ogen tegen vliegende insecten, pollen en ander vuil in de lucht is vooral belangrijk tijdens het sporten.

Daarnaast is bescherming tegen de zonnestralen van cruciaal belang. Hierom worden veel fiets- of hardloopbrillen aangeboden met polariserende en verwisselbare glazen.

Wat zijn de voor- en nadelen?

✅ De voordelen:

 1. Stof, insecten, takken en vuil worden allemaal op afstand gehouden
 2. Betere zichtbaarheid in situaties met weinig licht
 3. UV-bescherming wordt geboden
 4. Onbreekbaar en lichtgewicht

❌ De nadelen:

 1. Slechte pasvorm en bijgevolg vlekken zijn een mogelijkheid
 2. Hoge kwaliteit kan duur zijn
 3. Als je niet gewend bent om een bril te dragen, kan het zijn dat je hem ongemakkelijk vindt

Waar moet je op letten bij het kopen van een sportbril?

sportbril_neusgedeelte

Vervolgens bespreken we de criteria die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele soorten sportbrillen.

De volgende factoren kunnen worden gebruikt om sportbrillen te vergelijken en te beoordelen:

 • Schaduw- en beschermingsniveau van het frame
 • Filterkleuren
 • Coating
 • Regelgeving
 • Ergonomie

Het frame

Sportbrilmonturen zijn er in verschillende vormen en maten, net als gewone brilmonturen. Ze omvatten de volgende:

 • Een bril met volle montuur
 • Barglazen
 • Bril zonder montuur

Voor elk soort sport moeten de verschillende monturen de juiste pasvorm en bescherming bieden. Ter bescherming tegen verwondingen moet het montuur uit breukvast plastic bestaan.

De verschillende monturen worden verkocht als modeartikelen naast hun beschermende functie. Er is een verscheidenheid aan kleuren, stijlen en vormen om aan ieders voorkeur te voldoen.

Schaduw- en beschermingsniveau

In wezen moet een onderscheid worden gemaakt tussen beschermingsniveau en tint, want de tint heeft geen invloed op de UV-bescherming van de meekleurende glazen.

De donkerheid of de kleur van het glas geeft geen indicatie van de UV-bescherming. Toch zijn er een aantal afkortingen aan de binnenkant van de veren die deze informatie kunnen verschaffen.

Wat de UV-bescherming betreft, zijn dit de twee meest essentiële merken:

 • CE-certificering (vereist voor alle zonnebrillen)
 • UV-400, een soort ultraviolet licht.

De vier EU-classificaties worden gebruikt om de UV-bescherming explicieter aan te geven. Deze worden weergegeven met vier cijfers, Romeins (I – IV) of Arabisch (1 – 4).

Contrasten worden versterkt, gedempt en schitteringen verminderd, afhankelijk van de kleur. We hebben de verschillende filterkleuren vergeleken, samen met hun kwaliteiten en effecten, in de tabel hieronder.

KleurKenmerkGevolg
BruinVerduidelijkendVerbeterde contrasten, correctie in gezichtsscherpte
OranjeAfneming blauwe elementenVeel scherpere contrasten, sportbril mag niet knellen, anders wordt luchtstroom niet weggehouden

Om de pasvorm beter te kunnen personaliseren, kunnen de slapen, de punten van de slapen, de neusbruggen en de voorhoofdskussentjes vaak worden verwisseld.

Voorschriften van de fiets- of hardloopbril

sport_zonnebril_gepolariseerde_glazen

Zoals eerder gezegd, zijn er verschillende mogelijkheden om sport- en sport zonnebrillen te voorzien van het voorschrift dat je nodig hebt. Het maakt niet uit of je een enkelvoudige of multifocale lens nodig heeft.

Het clip-in systeem is een van de meest veranderlijke en veelzijdige systemen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Bij de meeste clip-in systemen kunnen de voorste glazen worden verwisseld. Hierdoor kunnen ze zich perfect aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden.

Omdat de verwisselbare glazen in een adaptermal zijn ondergebracht, kunnen ze eenvoudig worden verwisseld als de gezichtsscherpte verandert. Je kunt de clip moeiteloos verwijderen en de bril zonder meekleurende glazen op sterkte gebruiken. Zelfs als je voorheen contactlenzen hebt gedragen.

Bij directe beglazing moeten de glazen op sterkte rechtstreeks in het montuur worden geplaatst zonder gebruik te maken van clips of adapters. Door het type beglazing dat wordt gebruikt, kan met deze benadering een grote verscheidenheid aan refractieve afwijkingen worden gecorrigeerd. Het nadeel van direct beglazing is dat de tint of de scherpte van de brillenglazen niet aan de situatie kunnen worden aangepast.

Voor sportbrillen met een vaste voorzetlens die niet kan worden vervangen, wordt meestal een adaptersysteem gebruikt. Het adaptermechanisme is meestal stevig verbonden met het montuur van de bril. Dit maakt het mogelijk om glazen op sterkte in te zetten.

Waar kopen?

Veel grote multinationals produceren en verkopen sportbrillen, die ook op maandelijkse basis met aanbiedingen komen omtrent sportbrillen. Denk hierbij aan multinationals als Nike, Under Armour en Adidas.

Ben je benieuwd naar de beste sportbrillen? Vergelijk dan het aanbod bij de winkels hieronder:

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van het dragen van een sportbril met een bandje?

Sportbrillen met een hoofdband hebben meestal een betere pasvorm en glijden minder snel af. Vooral brede, afzonderlijk verstelbare elastische hoofdbanden zorgen voor een goede pasvorm bij gebruikers met een breed of smal gezicht.

Omdat hij onder een helm kan worden gedragen, is een sportbril met een bandje ook perfect voor sporten als fietsen, mountainbiken, wandelen en wildwaterkajakken. Een hoofdband is ook handig voor balsporten, zoals voetbal, en vechtsporten. Natuurlijk voor zover sportbrillen bij deze activiteiten zijn toegestaan.

Wat is de beste manier om te voorkomen dat mijn sportbril beslaat?

In essentie is er een speciale anti-condens coating beschikbaar. Deze is voor sportbrillen, sport zonnebrillen en sport zonnebrillen op sterkte en helpt om beslagen lenzen te voorkomen.

Waterdamp kan zich niet op de lenzen verzamelen door afwasmiddel of zeep te gebruiken. Om beslaan te voorkomen, brengt je een klein laagje zeep of afwasmiddel aan op de glazen en poetst je ze zachtjes.

Wees voorzichtig met het gebruik van afwasmiddel op glazen die eerder van een coating zijn voorzien, omdat het de coating kan beschadigen.

Vooral duikers en zwemmers gebruiken vaak speeksel om het beslaan van hun bril tegen te gaan. Waterdruppels in de natte lucht worden er door het speeksel gemakkelijk afgerold.

Een ander alternatief is anti-condensspray. Deze wordt aan beide zijden van de lenzen aangebracht en wordt met een zachte doek uitgesmeerd. De achtergebleven film zorgt ervoor dat de glazen voorlopig niet beslaan.

Een anticondensspray heeft een houdbaarheid van maximaal 72 uur voordat hij opnieuw moet worden gespoten.

Misschien ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek. Voor Fit Voor Alles helpt Casper zijn lezers bij het verlenen van passend advies op het gebied van fitnessapparatuur, fitness, afvallen en supplementen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *