FitBit Charge 4 – Review & aanbieding vinden

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 15, 2023

is de fitbit charge 4 een goede keuze of niet
is de fitbit charge 4 een goede keuze of niet

Ben je van plan om de FitBit Charge 4 te kopen, of twijfel je nog? Na het lezen van deze review weet je of de Charge 4 de juiste FitBit voor jou is.

Ook bespreken we de beste FitBit Charge 4 aanbiedingen, zodat je mogelijk een hoop geld bespaard op je aankoop.

Wil je alleen de samenvatting van de review lezen? Ga dan direct naar de conclusie.


Wat is er nieuw?

charge-4-zwart

De FitBit Charge 4 is de nieuwste editie van FitBit. Het is de opvolger van de Charge 3. Wat is er nieuw, en is de Charge 4 wel echt zo goed? Je leest het in deze Review.

Op het eerste gezicht lijken de charge 3 & 4 als twee druppels water op elkaar. Je moet dan ook echt een vergrootglas bij de hand hebben om de verschillen te kunnen zien.

Maar als we er wat dieper induiken ontdekken we dat FitBit met deze nieuwe Charge 4 een enorme verbetering heeft ondergaan. Zowel op het gebied van software als op het gebied van hardware.

GPS

Zo is de nieuwe Charge 4 uitgerust met een GPS. Dit is een erg geliefde functie onder de FitBit fans en het was voor veel FitBit fans dan ook een grote teleurstelling dat de Charge 3 deze niet had.

Ik persoonlijk hecht niet heel veel waarde aan de GPS functie. Maar ik kan me voorstellen dat dit zeker voor (hard) lopers erg leuk is om te hebben. Met de GPS kun je namelijk je resultaten heel nauwkeurig bijhouden en opslaan. Je kunt zelfs de route die je gelopen hebt terug zien.

Je telefoon kun je voortaan thuis laten met deze GPS mode. Enige aandachtspunt is de batterij duur in deze modus. Volgens Fitbit kan de Charge 4 ongeveer vijf uur lang in gps modus voordat de batterij leeg is.

Ben je dus van plan om een marathon te lopen? Dan is dit wel een punt om rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je Charge 4 van te voren 100% is opgeladen.

FitBit app

Nadat je klaar bent met je work out kun je een uitgebreid overzicht terugzien op je telefoon. Zo kun je de route zien die je gelopen hebt. Ook kun je zien hoe hoog je hartslag op welk punt was. En in welke hartslag zone jij zat. Over die zones lees je later meer.

overzicht-activity

FitBit pay

Dit horloge is uitgerust met een NFC chip zodat jij met de Charge 4 je portemonnee voortaan thuis kunt laten.

Je ziet sowieso al steeds meer mensen die de pinpas in het hoesje van hun telefoon hebben uit gemak. Maar de Charge 4 maakt het nóg makkelijker. Met één beweging kun jij vanaf je pols betalen.

fitbit-dame
Met de FitBit pay wordt betalen nóg makkelijker

Slaap modus

De slaap modus is ten opzichte van de Charge 3 aanzienlijk verbeterd. Deze modus liet bij de Charge 3 naar mijn idee nog wel te wensen over.

Je kon je slaap namelijk wel gewoon bijhouden, maar je kon je meldingen op de FitBit niet uitzetten. Gelukkig is deze functie nu uitgebreid en verbeterd.

Slaap is erg belangrijk, en het is dan ook handig om je slaap te kunnen tracken. Als de Charge 4 in de slaapmodus staat zal het scherm uitgaan en je ontvangt geen meldingen meer. Zo kun jij ongerust genieten van je slaap.

De Charge 4 is een erg licht horloge. Je hebt er dus totaal geen last van als je in bed ligt. Op het moment dat je wakker wordt krijg je een zogenoemde ‘slaap score’. De echte Fitbit fans zullen deze functie misschien wel herkennen van de Versa 2.

Wekker

Je kunt je ook laten wekken door de Fitbit charge 4. Ik vind dit zelf veel fijner dan een wekker op m’n telefoon. Je kunt aangeven in welke periode je wakker wilt worden. De charge 4 zal in deze periode een moment zoeken om je te wekken op het moment dat jij in je lichte slaap zit.

Dit is niet alleen erg fijn wakker worden maar kan ook nog eens je slaap kwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Active zone minutes

Nóg een nieuwe functie: De active zone minutes. Dit vind ik persoonlijk wel een hele fijne functie op de Fitbit Charge 4. Dit is echt een hele nieuwe manier van activity tracking. Je kunt het dan ook gerust acivity tracking 2.0 noemen.

De algemene gezondheids standaard is om 150 minuten per week actief te bewegen. Dit kun je eenvoudig tracken met je Fitbit. Deze functie aan zich is niet persé nieuw. Alleen de manier waarop de Charge 4 dit trackt is wél nieuw.

Bij de voorgaande Fitbits werd activiteit namelijk getrackt door de zogenaamde ‘bewegingssenor’. Dit betekend simpelweg dat wanneer je met je arm zou bewegen, dat de tracker dit al registreert als beweging, terwijl je misschien wel gewoon stil zit.

Of je bent juist wel aan het bewegen, bijvoorbeeld fietsen. Maar doordat ‘t horloge stil blijft staan wordt er geen beweging waargenomen.

Gelukkig heeft de Fitbit Charge 4 dus een nieuwe manier van fysieke activiteiten tracken. Met de Charge 4 wordt je beweging namelijk bijgehouden aan de hand van je hartslag.

Nu is 150 minuten actieve beweging voor sommigen misschien wel aan de hoge kant. Maar voor iemand die écht fitter wilt worden is dit natuurlijk Dit is natuurlijk veel te laag. Het is voor iedereen anders. Je kunt daarom nu dus ook je eigen (week) doel instellen.

Zo’n ingeschakeld ‘target’ zal voor de meeste mensen erg motiverend werken. Je bent er vaak zelf niet van bewust hoeveel je beweegt. Zeker als je druk bezig bent met andere dingen vergeet je nog wel eens te bewegen.

Gelukkig is de Fitbit charge 4 er om je eraan te herinneren. Zo kan je instellen dat je een melding krijgt wanneer het weer tijd is om te bewegen.

Hartslag zones

hart-spier

De Fitbit zal de hartslag zones verdelen in 3 verschillende zones:

 • Vetverbrandings zone
 • Cardio zone
 • Piek zone

Als je aan het trainen bent in je cardio of piek zone zullen je bewegings minuten dubbel tellen, aangezien je intensiever bezig bent. Dit motiveert je nog eens extra om intensief te gaan/blijven bewegen.

De Charge 4 kan jou ook laten weten in welke hartslag zone jij je bevindt, zonder dat jij tijdens het sporten moeilijk moet gaan doen met knopjes indrukken en aflezen. De fitbit heeft namelijk verschillende trilfuncties voor elke zone.

Je kunt dus gewoon blijven door sporten zonder op je horloge te hoeven kijken.

Rust hartslag

De Fitbit charge 4 trackt jouw harslag 24/7. Aan de hand hiervan kan je Charge 4 jouw hartslag in rust bepalen. Dit is erg handig aangezien de Fitbit zo je gezondheid voor je in de gaten houdt.

Op het moment dat je hartslag wat zou stijgen zou dit er namelijk op kunnen duiden dat je weerstand iets verminderd. Je kunt hier dan op handelen om te voorkomen dat je ziek wordt. Ook je conditie wordt bepaald op basis van je rust hartslag.

Ademhalings oefening

De Charge 4 heeft zelfs een ingebouwde ademhalingsoefening. Zo kun je er voor zorgen dat je hartslag omlaag gaat. Dit kan erg van pas komen om bijvoorbeeld tot rust te komen voordat je naar bed gaat, of erin ligt.

Scherm en menu

Het scherm vind ik persoonlijk een van de belangrijkste punten bij een activity tracker. De Fitbit charge 4 heeft gelukkig een erg helder scherm. Je kunt zelf kiezen wat jij standaard op je scherm hebt staan.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om op je hoofdscherm de tijd en je hartslag te laten zien.

De charge 4 beschikt over een touchscreen. Je kunt zo eenvoudig door je menu heen scrollen om al jouw activiteiten in te kijken.

Een aantal functies die je terug vindt in je menu zijn:

 • Agenda
 • Ademshalings oefening
 • Weer
 • Instellingen
 • GPS
 • Alarmen
 • Hartslag
 • Stappen
 • Exercise
 • Spotify

Spotify

Ook vind je de spotity modus in je menu. Muziek kan je enorm helpen en motiveren tijdens het sporten. Veel mensen kunnen tegenwoordig niet eens meer sporten zonder muziek.

Ik zelf hou ook wel van een muziekje tijdens het trainen, dit kan namelijk enorm motiveren en helpt je om het uiterste uit jezelf te halen.

Alleen wat ik wel vervelend vind is om constant m’n telefoon bij de hand te moeten hebben. Gelukkig hoeft dit niet meer wanneer je dit horloge draagt. Vanaf de Charge 4 kun je nummers eenvoudig stoppen, pauzeren en afspelen.

Met de Fitbit ben jij je eigen DJ. Dit komt natuurlijk niet alleen van pas tijdens het sporten maar ook bijvoorbeeld tijdens het fietsen.

Notificaties telefoon

Al je notificaties van je telefoon kun je op de Charge 4 aflezen. Zo kun je je whatsapp meldingen bekijken, of zien wie er belt. Handig als voor jij je telefoon bijvoorbeeld op stille modus hebt. Je kunt zelfs je e-mails en instagram of facebook chats bekijken.

Specificaties

Hieronder vind je een tabel met een aantal specificaties van de Fitbit Charge 4.

charge-4-zwart
BesturingssysteemAndroid 9.0
Bluetooth versieBluetooth 4.0
Oplaad tijd120 minuten
Materiaal bandKunststof
Polsomtrek120-240 mm


Voor heren of dames?

De Charge 4 functioneert zowel voor mannen als voor vrouwen. Meestal is het aangeraden om als vrouw een speciaal voor dames ontworpen activity tracker aan te schaffen. Dit is omdat mannen en vrouwen verschillen qua hartslag en verbranding.

charge-4-paars

De Charge 4 is echter ontworpen door beide. De Fitbit kan voor elk persoon namelijk z’n rust hartslag meten. Ook qua design past de Fitbit prima bij vrouwen. Het is dan ook een populair model voor zowel dames én heren.

Meer lezen over activity trackers voor vrouwen? Klik dan hieronder:

Beste activity tracker voor dames >>

Kleuren

De Charge 4 is momenteel verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren. Maar dit wil niet zeggen dat het hierbij blijft, want:

 • Bandjes zijn verwisselbaar: zo kun voor elke outfit een bijpassend badje dragen. De bandjes kun je los kopen, zijn niet duur en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
charge-bandje
 • Special edition: Ook is er een zogenaamde Charge 4 special edition. Hierbij is er extra aandacht geschonken aan het design van ‘t horloge. Handig dus voor de ijdeltuiten onder ons.
charge-4-special

Conclusie

De FitBit Charge 4 is de nieuwste versie van Fitbit en biedt vele verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Hoewel ‘t horloge qua uiterlijk nauwelijks is veranderd, is de charge 4 er sterk op vooruit gegaan zowel qua software als hardware.

De fitbit is zowel waterdicht als stofdicht en is dan ook van erg duurzame kwaliteit. Je kunt de Charge 4 gebruiken in combinatie met de Fitbit Aria 2. Dit is een weegschaal die je kan koppelen met je horloge zodat je je vorderingen nóg beter kunt bijhouden. Of je doel nu is om aan te komen of om af te vallen.

Enige nadeel dat ik kan bedenken is de beperkte keuzen qua kleuren. Maar aangezien je de bandjes kunt switchen en dus van kleur kunt veranderen is dit eigenlijk geen probleem.

Zoek je dus een goede activity tracker? De Charge 4 is op dit moment zonder twijfel de beste optie.

Wil je meer ervaringen van gebruikers lezen, of de prijs bekijken? klik dan op de knop hieronder.Fitbit Charge 4 aanbieding

Is dit de perfecte actifity tracker voor jou? Je kunt de Charge 4 kopen bij diverse media winkels. Je kunt ‘m prima bestellen, dan heb je het horloge vaak de volgende dag al in huis.

Houd er goed rekening mee dat er regelmatig een aanbieding beschikbaar is. Tijdens zulke kortingsacties bespaar je gemakkelijk tientallen euro’s, wat natuurlijk mooi is meegenomen.

Het is jammer dat de aanbieding niet altijd van te voren aangekondigd wordt, waardoor je eigenlijk niet weet wanneer dit plaatsvindt.

In elk geval kun je er vanuit gaan dat er op Black Friday flinke aanbiedingen zijn, bij meerdere (web)winkels. Enorm veel winkels geven dan namelijk flinke korting op smartwatches, waaronder op de Fitbit Charge 4.

Mocht je niet kunnen wachten en direct de laagste prijs willen checken, druk dan snel op de onderstaande knop:

Mocht je graag de laagste prijs willen checken, dan kun je dit doen via een van de blauwe knoppen op deze pagina.
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *