Zitbal voor op Kantoor kopen? Bekijk de Top 5 beste


Een stijve nek na het werk? Pijn in je onderrug nadat je dat belangrijke dossier hebt afgemaakt?
Herkenbaar.
We zitten steeds meer achter onze computer. Met één of twee schermen voor ons in een statische houding te werken. Met diverse klachten aan ons lijf tot gevolg.
Natuurlijk staan we allemaal weleens op om koffie te halen, of om de benen te strekken. Maar daarna zitten we weer uren in dezelfde houding.
Met een zitbal in je kantoor werk je aan je zithouding, terwijl je gewoon doorwerkt. Ideaal toch?
Lees snel verder en ontdek alle aandachtspunten, voordelen én de beste zitballen!
Wat is de beste zitbal voor op kantoor?
Omdat er zoveel verschillende zijn, scheppen we hier wat duidelijkheid. We hebben een lijst gemaakt met de beste zitballen, passend bij jouw wensen.
1. Beste ergonomische zitbal – VLUV Veel zitbal Cognac 65 cm

Als je het beste van het beste wilt, dan word je niet teleurgesteld door de VLUV VEEL zitbal Cognac 65 cm. De makers hebben de zitbal bewust wat instabieler gemaakt, waardoor je als gebruiker extra je best moet doen.
Op deze bal kan je geen passieve houding aannemen. Met als positieve bijwerkingen dat je een betere doorbloeding hebt en je lichaam minder belast.
Met de maat van 65 centimeter kunnen veel mensen uit te voeten. De VLUV VEEL Cognac is geschikt voor iedereen tussen de 1.60 meter en 1.90 meter.
De cognac kleur geeft je kantoor of woonkamer een luxe uitstraling. Een ander voordeel van deze zitbal is het anti-slip oppervlakte en het handvat.
Door het anti-slip kan de zitbal op elk oppervlak staan, het handvat zorgt ervoor dat je meubelstuk makkelijk verplaatst kan worden.
2. Beste kleine zitbal – VLUV Sova

Met een kleine zitbal bedoelen we er één voor mensen met een lichaamslengte van maximaal 1.60 meter. Als beste komt de Vluv Sova uit de bus. Stijlvol, gezond en comfortabel.
Op de Vluv Sova kan je makkelijk drie uur lang je werk doen. Je merkt niet eens dat je niet op je bureaustoel zit.
De stof bestaat voor de volle honderd procent uit polyester. De Sova vormt met zijn warme uitstraling een toevoeging aan ieder kantoor of woonhuis.
De action handpomp en passend tuitje krijg je meegeleverd. Ook heeft de Vluv Sova een handvat, wat ervoor zorgt dat je hem makkelijk kunt verplaatsen.
3. Beste budget zitbal – VLUV LEIV

Een nieuwe en gezonde werkplek is voor iedereen betaalbaar. Dat laat de VLUV Leiv wel zien. Verkrijgbaar in drie groottes, heeft deze budget zitbal zijn kwaliteit bewezen.
De bal zit fijn (wel zo prettig bij een zitbal), glijdt door de stroeve buitenkant niet weg en is prima voor je rug.
De hoes van de VLUV LEIV is volledig van polyester. De rits van YKK is erg sterk en netjes weggewerkt. Je ziet hem nauwelijks zitten. Deze zitbal is in drie kleuren beschikbaar: Dark Petrol, Mustard en Ruby Red.
4. Beste stijlvolle zitbal – VLUV STOV

Het oog wil ook wat. Deze zitbal van VLUV voldoet daar zeker aan. De buitenkant van de VLUV STOV is gemaakt van 100 % polyester.
De naden zijn dubbel gestikt en de stof is gemêleerd. Aan de onderkant van de zitbal zit een ring, waardoor je tijdelijke zetel niet weg kan rollen. Ook handig: je kunt de zitbal zelf oppompen met een fietspomp. Het speicale tuitje wordt meegeleverd.
De VLUV STOV is uitermate geschikt voor een zittend beroep. Ook kan je er balansoefeningen op doen, en door het fraaie design, misstaat de zitbal zeker niet als meubelstuk.
Het maakt je werkplek nog wat mooier als deze een toevoeging is voor je woonkamer.
5. Beste zitbal tijdens de zwangerschap – Dynaseat Zitbal

We hebben het nog niet eerder over de voordelen van een zitbal voor zwangere vrouwen gehad. Voor de bekkenbodemspier is een zitbal haast onmisbaar, ook voor de periode na de zwangerschap.
Zwangere vrouwen kunnen het beste gebruikmaken van de Dynaseat Zitbal. “Makkelijk in gebruik”, “heel fijn materiaal”, “goed voor je spieren”. Het zijn maar drie van de vele goede recensies die deze zitbal heeft gekregen.
Met de Dynaseat Zitbal maak je het jezelf en je kind een stuk makkelijker.
De ergonomische zitbal
Een zitbal voor op kantoor wordt officieel een ergonomische zitbal genoemd. Het is een opblaasbare bal die vaak door sporters en fysiotherapeuten wordt gebruikt.
Met een zitbal train je je zogenoemde core spieren. In gewoon Nederlands zijn dat je rug-, buik-, bil- en heupspieren.
Met een sterke core maak je je lijf sterker, voel je je fitter, en kan je makkelijker tegen een stootje.
De laatste tijd komt de zitbal steeds vaker op kantoor te staan. Ze zijn namelijk een prima vervanging van een bureaustoel, en nog beter voor je ook.
Dagelijks één of twee uur je bureaustoel vervangen voor een zitbal is goed voor lijf en geest. Niet schrikken, een zitbal heeft geen rugleuning.
Dat klinkt misschien eng, maar biedt eigenlijk alleen maar voordelen.
Waarom een ergonomische zitbal op kantoor?

Het fijne van een zitbal is dat je niet stijf achter je bureau zit. Omdat ook in dit geval de bal rond is, wil de bal constant in beweging zijn.
En het is niet fijn als je tijdens een belangrijke vergadering ineens het kantoor uitrolt. Op een ergonomische zitbal corrigeer je constant met je lichaam, waardoor je de core spieren traint.
Hierdoor wordt de kans op klachten kleiner en verbeteren rug- en nekklachten die je misschien al jaren hebt.
✅ Voordelen ergonomische zitbal:
- Beweging. Je beweegt automatisch mee.
- Betere houding. Je kunt niet onderuitgezakt op de bal zitten.
- Work-out altijd in de buurt. Tussen het werk door kan je een complete workout op de bal doen.
- Sterkere spieren. Vooral de onderrug wordt sterker van het zitten op een zitbal.
- Bewustzijn. Je wordt beter bewust van je houding.
Welke maat moet ik hebben?
Zitballen zijn er in verschillende maten. Je maat kan je simpel bepalen. Als je vrij lang bent, tussen de 1.78 meter en 1.95 meter, heb je een zitbal van 75 cm nodig.
Ben je wat kleiner, dan gebruik je een zitbal van 65 cm. De kleinste zitbal voor volwassenen is 45 centimeter groot, en geschikt voor personen tot 1.55 meter.
De grootste heeft een diameter van 85 centimeter, en is ideaal voor mensen die langer zijn dan 1.95 meter.
Bekijk hieronder wat jouw maat is:
Lichaamslengte | Maat zitbal |
<100 cm | 35 cm |
100-140 cm | 45 cm |
140-165 cm | 55 cm |
165-180 cm | 65 cm |
180-195 cm | 75 cm |
>195 cm | 85 cm |
Bovenstaande tabel geeft slechts een indicatie voor de maat van de bal. Ieder lichaam is anders. Je hebt de juiste zithoogte te pakken als het bekken iets boven de knieën is geplaatst. Dan zijn je dijen licht naar beneden gebogen.
Op deze manier kan je meer rechtop zitten en krijg je het maximale resultaat. Overleg bij twijfel met een sportinstructeur over welke maat voor jou geschikt is.
Past de zitbal onder mijn bureau?

De grootte hangt ook af van het doel waar je de bal voor gaat gebruiken. Als het ter vervanging van je bureaustoel is, is het handig om een maat kleiner te nemen.
Dit is ook afhankelijk van de hoogte van je bureau. Ideaal is als het bureau verstelbaar is tussen 68 en 82 centimeter. Gelukkig zijn de meeste bureaus hiervoor geschikt.
Let echter wel op. Een grote zitbal past niet onder elk bureau. Dus als je een zitbal van 75 cm nodig hebt, kijk dan eerst of je bureau hoog genoeg is.
Vluv zitbal
Als je een zitbal tegenkomt, is de kans behoorlijk groot dat het er één van Vluv is. Vluv is de naam van een project van Kristof Hock.
Deze Duitser moest in 2008 een kantoor opnieuw inrichten, zag een fitnessbal liggen en het idee van Vluv was geboren.
Het ontstaan van successen kan soms zo simpel zijn. Inmiddels heeft Vluv tientallen verschillende soorten, variërend van stof en grootte. We komen hier straks nog op terug.
Hock gebruikt alleen de beste grondstoffen voor zijn producten en probeert zoveel mogelijk materialen lokaal op te halen. Dat past mooi bij deze tijd.
Als je een zitbal van Vluv aanschaft, kan je er zeker van zijn dat er veel aandacht in je zitbal zit. Hock staat erom bekend perfectionistisch te zijn, en neemt alleen genoegen met het beste.
Vilt, linnen of leer: voor ieder wat wils
Smaken verschillen. Dat is maar goed ook. Ook voor de fabrikanten, die daar graag op inspringen om meerdere soorten van hun producten te maken.
Zitballen zijn er in veel verschillende vormen. De meeste zijn van plastic. Voor op kantoor zijn er zitballen met een hoes omheen. Die hoezen zijn van kunstleer, vilt, echt leer, of welke stof dan ook.
Het is net wat je mooi vindt en lekker vindt zitten.
Veelgestelde vragen
Is een zitbal geschikt voor zwangere vrouwen?
Een kind krijgen is natuurlijk hartstikke leuk, de zwangerschap is helaas niet voor iedere vrouw even prettig. Een zitbal kan de zwangerschap net wat aangenamer maken.
Naarmate de zwangere buik groeit, neemt de mobiliteit af. Zoals al eerder gezegd train je op een zitbal je core.
Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je blijft sporten. Het is beter voor jezelf, en voor je kind. Bovendien ben je na de bevalling sneller hersteld.
Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van onder meer:
- je bekken
- je rug
- harde buik
- pijn aan je borsten
Omdat een ergonomische zitbal een goede zithouding stimuleert, worden je bekken- en rugklachten verlicht. Ook zorgt het zitten op een zitbal ervoor dat je bekkenbodemspier zich ontspant.
Dat laatste heeft als voordeel dat je de doorgang voor je toekomstige kind groter maakt, wat de kans op uitscheuren tijdens de bevalling verkleint. Ook herstelt je bekkenbodemspier zich na de bevalling sneller als deze goed getraind is.
Is er ook een zitbal voor mijn kind?
Jazeker. En dat is wel zo fijn, omdat je ook voor je kind het beste wilt. Gelukkig bestaan er nog kleinere zitballen, namelijk die met een diameter van 35 centimeter.
Ze zijn speciaal voor kinderen met een lichaamslengte van maximaal 1.40 meter. Hoe eerder je begint met een goede zithouding, hoe beter.
Met een zitbal leren kinderen hoe ze een goede zithouding aan moeten nemen, waar ze later alleen maar profijt van hebben.
Ook op school of het kinderdagverblijf is een zitbal zeker van toegevoegde waarde, omdat het de concentratie en aandacht van de kinderen bevordert.
Wat zijn de beste alternatieven?
Een ergonomische zitbal is niet de enige manier om tijdens je werk in beweging te blijven en je houding te verbeteren.
Een soortgelijk product is bijvoorbeeld de balanskruk. Dit is een ergonomische kruk met een veer, zodat je continu in beweging bent.
Om te wandelen terwijl je werkt kun je bijvoorbeeld ook een walkdesk kiezen. Deze plaats je eenvoudig onder je bureau. Houd je meer van fietsen? Dan kies je het best voor een goede bureaufiets of een stoelfiets.
Als je moeite hebt om een goede houding te behouden tijdens je werk is een postuur corrector een ander alternatief.
0 reacties