Fitnessbal kopen? Top 6 beste & aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 4, 2024

Beste fitnessbal
Beste fitnessbal

Een fitnessbal kan je helpen je balans, coördinatie en kracht te verbeteren. Het is een handige tool die zelfs door fysiotherapeuten wordt toegepast bij revalidatie.

Ook tijdens de yogales wordt er vaak gebruik gemaakt van yogaballen. En natuurlijk kan je er ook gewoon lekker de hele dag op zitten aan je bureau.

Hoewel een fitnessbal geen heel technisch product is, zijn er toch veel verschillende soorten en maten op de markt.

Ontdek waar je moet op letten bij het kopen van een fitnessbal en welke het meest voor jou geschikt is!

Beste gym- en fitnessballen

Weet je al min of meer wat je wil? Dan kan je de beste gymbal selecteren uit onderstaande lijst.

Verderop in het artikel leggen we je uit waar je moet op letten bij de aanschaf én wat je allemaal met een fitnessbal kan doen.

1. Beste gymbal voor thuis – Tunturi Fitnessbal 65 cm

tunturi_fitnessbal

Uiteraard kan deze fitnessbal voor alle doeleinden worden gebruikt. Maar Tunturi is natuurlijk vooral bekend om kwalitatief en betaalbaar fitnessmateriaal.

Deze zwarte swiss bal heeft een stoer uiterlijk en zal niet misstaan naast een squatrek of loopband. De bal is prima geschikt voor allerlei calisthenics.

Let er wel op je niet te veel extra gewicht neemt. De bal is slechts belastbaar tot 120 kg.

  • Diameter: 65 cm
  • Materiaal: vinyl
  • Draaglast: 120 kg
  • Extra’s: handige voetpomp en extra ventieltje




2. Nyamba stevige gymbal voor fitness 75 cm

Stevige gymbal voor fitness

Deze gymbal van het Decathlon huismerk Nyamba is erg veelzijdig en beschikbaar in 2 kleuren en 3 formaten. De glimmende lijnen op de bal zorgen voor anti-slip.

  • Diameter: 75 cm
  • Materiaal: 100% polyvinylchloride (pvc), bevat geen ftalaten
  • Draaglast: 130 kg
  • Extra’s: anti-slip, extra dopje en ventiellepel




3. Beste yogabal om te kopen – Positive things yoga bal 65 cm

fitness_bal_-_yoga_bal_roze

Dit Nederlands merk wil meer positiviteit brengen op elke mogelijke manier. De yoga bal is gemaakt van huidvriendelijk materiaal en komt met heel wat extra’s zoals een yoga- en meditatieles.

  • Diameter: 65 cm
  • Materiaal: duurzaam pvc, anti-scheurtechnologie
  • Draaglast: 200 kg
  • Extra’s: anti-slip, handpomp, ventiellepel en yogales




4. Rockerz Fitness: Yoga bal 75 cm mintgroen

rockerz_fitness_bal

Deze yoga bal is gemaakt van hypoallergeen materiaal. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook gezonder voor je baby tijdens een zwangerschap. De rockerz fitness yoga bal is beschikbaar in 3 formaten en 5 zachte kleuren.

  • Diameter: 75 cm
  • Materiaal: huidvriendelijk PVC en hypoallergeen
  • Draaglast:  250 kg
  • Extra’s: pomp, 2 ventielnaalden, ventiellepel, instructiekaart met oefeningen




5. De beste fysio bal – Fitness seller gymnastiekbal anti-burst 65 cm

gymnastiekbal anti burst

Deze fysio bal is gemaakt uit uiterst stevig materiaal en kan een belasting aan tot 150 kg. Mocht er toch iets mislopen en de bal beschadigd raken, dan zal deze dankzij de anti-burst technologie niet ontploffen, maar langzaam leeglopen. En dat alles voor een zeer scherpe prijs.

  • Diameter: 65 cm
  • Materiaal: stevige en veilige anti-burst kunststof
  • Draaglast: 150 kg
  • Extra’s: handpomp, anti-burst systeem




6. Beste fitnessbal tegen rugklachten – Gymstick burst resistant gymbal 65 cm

gymstick_burst_resistant_gymbal

Gymstick is een kwalitatief fitnessmerk uit Finland. Deze fitness bal ziet er stoer en stevig uit en komt met een QR-code. Als je deze scant krijg je toegang tot een heleboel trainingsvideo’s met verschillende losse oefeningen en een volledige 40 minuten work-out. De bal is verkrijgbaar in 3 formaten (55 cm, 65 cm en 75 cm)

  • Diameter: 65 cm
  • Materiaal: Pvc
  • Draaglast: niet bekend
  • Extra’s: handpompje en trainingsvideo’s




Waar moet ik op letten bij een fitnessbal?

Als je een fitnessbal wil kopen, zijn er toch meer zaken om op te letten dan een leuk kleurtje.

Hieronder sommen we de belangrijkste features op om mee rekening te houden.

Het formaat

De grootte van een fitnessbal of swiss bal is vooral afhankelijk van jouw eigen lichaamslengte. Vooral als je de swiss bal gebruikt om op te zitten aan je bureau is de juiste maat erg belangrijk.

Je heupen en knieën moeten dan in een zo ergonomisch mogelijke hoek staan voor een goede bloeddoorstroming en het voorkomen van gewrichtsklachten.

Voor het optimale formaat kan je deze tabel gebruiken: 

  • 155-165 cm: 55 cm
  • 166-178 cm: 65 cm
  • 179-190 cm: 75 cm
  • >190 cm: 90 cm

Als je de bal niet gebruikt om op te zitten, dan kan je eventueel van het “ideale” formaat afwijken. De keuze kan dan afhangen van de specifieke oefeningen die je er mee doet.

Maar meestal blijft de afstemming op basis van je lengte ideaal.

Materiaal

De meeste ballen zijn gemaakt van een soort pvc, sommigen zijn specifiek hypoallergeen. Ballen met een dikkere “huid” voelen vaak steviger en sterker aan. Zij zijn minder soepel en je zakt er niet helemaal in weg.

Sommige ballen zijn erg glad, anderen hebben dan weer een goede anti-slip laag.

Draaglast

Als je een bal kiest die aangepast is aan je lengte zal die meestal ook aangepast zijn aan je gewicht.

Mocht je zwaarder gebouwd zijn, of je bent van plan fitnessoefeningen te doen met extra gewichten kies je beter voor een bal met een hogere draaglast.

De draaglast of draagkracht varieert meestal tussen de 120 en 250 kg.

Comfort

Een bal die mooi oogt en comfortabel zit is ook belangrijk. Sommige ballen die specifiek ontworpen zijn als bureaustoel zijn voorzien van een zachte cover.

Bij kwalitatieve fitnessballen valt het afsluitdopje mooi weg in de bal en heb je er geen last van.

Prijs

Een fitnessbal hoeft niet duur te zijn. In sommige winkels (denk maar aan Kruidvat, Action, Hema of Lidl) vind je goedkope fitnessballen die je prima voor alle doeleinden kan gebruiken.

Het kan wel zijn dat zij minder sterk zijn en minder lang meegaan of niet beschikken over een anti-slip oppervlak en dergelijke.

Als je in de winkels op zoek gaat naar een geschikte fitnessbal, kan het zijn dat de bal verkocht wordt onder een van de volgende benamingen: gymbal, swiss bal, gymnastiekbal, trainingsbal, body bal of fysio bal.

Extra’s

Enkele handige extra’s die je er soms bij krijgt zijn een pomp, een ventiel lepel, een extra dopje, een instructiekaart of video met oefeningen.

Welke oefeningen kun je met een fitnessbal?

gymbal oefeningen

Met een fitnessbal of gymbal kan je eindeloos veel oefeningen doen. Ter inspiratie geven we jou enkele van de voornaamste fitnessoefeningen mee:

  • Swiss bal crunch: Bij deze crunches wordt je rug goed ondersteund. En je hebt extra balans nodig.
  • Reverse crunch: Zet je handen op de grond, en je voeten op de bal en breng je knieën naar je borstkas.
  • Plank: Hierbij steun je met je ellebogen op de bal en je vormt een stevige plank.
  • Wall squats: Dit zijn bodyweight squats met de fitnessbal tussen jouw rug en de muur. Ideaal om je knieën te beschermen of bij beperkte mobiliteit.
  • Kniezit balans oefening: Een leuke uitdaging om je balans te trainen, samen met je buikspieren.
  • Leg curl in brug: Hierbij lig je op je rug op de grond met je voeten op de bal. Vervolgens breng je je hielen richting je zitvlak.
  • Total body stretch: Steun met je voeten op de grond en leg je met je rug op de bal. Laat je langzaam helemaal naar achter hangen en stretch de voorkant van je lichaam.

Een gymbal voor zwangere vrouwen

De gymnastiekbal is ook erg populair bij zwangere vrouwen. Het wordt niet voor niets ook wel een zwangerschapsbal of birth ball genoemd.

Voor persoonlijke begeleiding kan je een gespecialiseerde fysiotherapeut raadplegen of je zoekt naar specifieke groepslessen.

De gym bal is erg aangenaam om op te zitten omdat die veel druk wegneemt uit de onderrug, een plaats waar veel zwangere vrouwen hinder ondervinden.

Zorg er steeds voor dat je heupen hoger zijn dan je knieën. Dat is de meest optimale positie voor de baby.

Soms wordt de zwangerschapsbal zelfs gebruikt als voorbereiding op de bevalling. De juiste ritmische bewegingen op de bal zouden helpen om weeën op te vangen en samen met de zwaartekracht helpt het de baby dieper in het bekken te brengen.

Hoe pomp ik een fitnessbal op?

fitnessbal oppompen

Een fitnessbal oppompen is niet zomaar hetzelfde als een voetbal. Vooral bij een nieuwe gymbal doorloop je best al deze stappen:

Stap 1

Haal de bal uit de verpakking en laat hem even op kamertemperatuur liggen. Hierdoor kan het materiaal zich aanpassen en is deze daarna makkelijker op te pompen.

Stap 2

Stop het tuitje van de pomp in de bal en pomp deze voor ongeveer 80% op. De bal heeft namelijk tijd nodig om langzaam uit te rekken. Een voetpomp is trouwens makkelijker en krachtiger dan een handpomp. Sluit het ventiel en wacht 24 uur.

Stap 3

Na 24 uur kan je de bal volledig oppompen tot de gewenste grootte. Controleer na een dag opnieuw of de bal moet bijgepompt worden. Als je te diep wegzakt in de bal pomp je er wat extra lucht in. Als je voeten de grond niet meer raken als je gaat zitten laat je er wat lucht uit.



Meer fitness materialen:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *