Thuis Sporten: | met & zonder apparaten | Oefeningen, schema’s, programma’s & tips

Laatst bijgewerkt door Casper op november 10, 2021

thuis-sporten
thuis-sporten

Thuis sporten wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Dit komt omdat thuis sporten je meerdere voordelen biedt ten opzichte van trainen in een sportschool.

Wij helpen jou goed op weg met deze complete gids; waarin je álles kunt vinden wat je nodig hebt.

Thuis sporten met of zonder apparaten, de beste oefeningen, apps, schema’s en programma’s. Je vind het hier allemaal. Lees dus snel verder!

Thuis sporten, wat is daar het voordeel van?

Er zijn meerdere manieren om te sporten en er zijn ook meerdere plekken waar je dit kunt doen.

Zo kun je bijvoorbeeld buiten sporten, of in een sportschool. Maar óók in jouw veilige en vertrouwde omgeving is dit goed mogelijk.

thuis-sporten-training

Vaak wordt er gedacht dat de mogelijkheden om thuis te sporten beperkt zijn. In dit artikel wordt het tegendeel bewezen.

Je vindt hier namelijk álle mogelijkheden om thuis in beweging te komen. Wat je doel ook is; sterker worden, een betere conditie opbouwen, afvallen of gewoon wat fitter worden.

Iedereen heeft weer zijn eigen favoriete manier om thuis te sporten en er is dan ook voor elk wat wils bij.

Maar voordat we verder gaan lichten we graag nog even de voordelen toe van thuis sporten:

1. Het is gratis

Wil je niet te veel geld uitgeven aan je trainingen? Je bent in dat geval niet de enige. Thuis sporten kost je vrijwel niets. Als je er voor kiest om te sporten zónder apparatuur is het zelfs helemaal gratis.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om benodigdheden te gebruiken. In dat geval zal het wel wat geld kosten, máár dit is een eenmalige investering.

Vervolgens zit je namelijk niet vast aan een sportschool abonnement. Dit is voor veel mensen een hele goede reden om thuis te gaan trainen, in plaats van lid te worden van een gym.

2. Je bent niet afhankelijk van openingstijden

Om daar nog eens op door te gaan; wanneer je thuis traint in plaats van in een sportschool, dan ben je niet afhankelijk van de openingstijden van de desbetreffende gym.

Je kunt namelijk sporten wanneer het jou maar uitkomt. Dit is met name handig als je onregelmatig werkt, maar ook als jij niet altijd even veel zin hebt om te sporten en simpelweg je eigen tijden wilt bepalen.

Dit geeft je een gevoel van vrijheid, aangezien je geheel naar eigen wens je trainingen in kunt plannen. Of het nu ’s ochtends vroeg is of juist ’s avonds laat, thuis sporten kan áltijd.

3. Je hebt privacy

Hou je er niet van om te trainen met mensen om je heen? In dat geval ben je niet de enige. Sterker nog; dit is voor velen dé grootste reden om thuis te sporten en niet in een openbare ruimte.

tekening-thuis-fitness

Je bent namelijk in je vertrouwde omgeving en er is niemand die jou ziet of in de gaten houdt. Je hebt ultieme privacy en dat is wel zo fijn als je aan het trainen bent.

4. Je hoeft nooit te wachten

Een ander groot voordeel van thuis sporten is dat je niet meer hoeft te wachten tot een apparaat eindelijk vrij is.

Misschien zul je het wel herkennen als jij wel eens hebt getraind in een drukke sportschool op het spitsuur.

De populairste apparaten zijn vrijwel altijd bezet en er staat zowat een rij met wachtende mensen achter. Vervolgens besluit je om toch maar te gaan trainen op een ander apparaat.

Je kunt hierdoor niet de training doen die jij eigenlijk in gedachte had en dit doet afbreuk aan de kwaliteit van je training. Nog een goede reden om thuis te gaan sporten dus!

5. Het is laagdrempeliger

Vind je het lastig om jezelf te motiveren om naar de sportschool te gaan, of naar buiten te gaan om een stukje te hardlopen of te wandelen?

Als jij thuis traint ben je in feite al op je trainingslocatie en is het veel laagdrempeliger om gewoon te beginnen.

Dit is dan ook waarom het bewegen in huis voor veel mensen een goede uitkomst biedt en er voor zorgt dat de gestelde doelen wél behaald worden.

6. Geen reistijd

Over laagdrempelig gesproken; je hebt niet te maken met reistijd wanneer je thuis sport.

Je hoeft hooguit een paar stappen te zetten richting een andere kamer, als jij thuis een sportruimte hebt.

Dit scheelt jou weer tijd en eventueel ook geld, als je met de auto reist.

Kortom: je hebt meer tijd over voor jezelf als je thuis sport en dat is geen overbodige luxe!

7. Er is geen afleiding

In de sportschool gebeurd er van alles om je heen. Misschien kom je zelfs wel regelmatig een bekende tegen die je aanspreekt. En voor je het weet ben je weer een half uur verder zonder daadwerkelijk wat gedaan te hebben.

Wanneer je besluit om thuis te sporten heb je minimale afleiding en kun je dus direct effectief aan de slag met jouw workout.

Hierdoor heb je meer focus op je training en ben je niet alleen sneller klaar, maar is de kans ook nog eens groot dat je een betere training achter de rug hebt.

8. Je eigen inrichting

Wil je thuis een fitnessruimte inrichten? Dan heb je helemaal zelf in de hand wat je waar neerzet.

fitnessruimte-thuis-inrichten

In de sportschool zul je het moeten doen met de apparatuur en benodigdheden die beschikbaar zijn. Thuis daarentegen kun je het precies naar jouw eigen wens inrichten, wat een groot voordeel kan zijn.

9. Je eigen muziek kiezen

Muziek tijdens het sporten kan enorm helpen voor de motivatie en kan zelfs helpen om je training zo effectief mogelijk te maken.

In de sportschool kun je natuurlijk wel je eigen oortjes of koptelefoon opzetten, maar het blijft toch altijd fijner om je favoriete muziek vrijuit te kunnen luisteren, zonder achtergrond geluiden.

Thuis sporten vs in de sportschool sporten

Zoals je hebt kunnen zien biedt thuis sporten je veel voordelen ten opzichte van sporten in een openbare ruimte.

Maar maakt het dat ook per sé beter? Dat hangt er helemaal vanaf. Er zijn natuurlijk ook wel een aantal nadelen te benoemen van sporten in huis.

Zo kun je bijvoorbeeld niet trainen met professionele fitnessapparatuur, tenzij je deze zelf aanschaft natuurlijk.

Daarnaast vind jij het misschien wel leuk om te sporten met mensen om je heen, of sport je graag samen met iemand in de sportschool.

Kortom: Thuis sporten heeft vele voordelen, maar bedenk dat er ook áltijd wel wat nadelen te bedenken zijn.

De beste mogelijkheden om thuis te trainen

Nu je weet waarom thuis sporten zo fijn kan zijn, is het tijd om ons te richten op de beste mogelijkheden om te trainen in huis.

Je kunt dit namelijk op enorm veel verschillende manieren doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om thuis te sporten met apparatuur, of zonder apparatuur.

Thuis sporten met apparaten

Hou je er van om te sporten op een cardio apparaat? Dit is een hele fijne manier om thuis te sporten.

Je kunt meestal de weerstand en trainingsprogramma’s instellen en alles wordt voor jou bijgehouden; van trainingsduur tot aan de verbrande calorieën.

Hieronder vind je de beste mogelijkheden om thuis te sporten met apparatuur.

Fietsen

Ben je een fiets liefhebber? Je zou denken dat je per sé naar buiten moet om te kunnen fietsen..

virtufit-etappe-1-thuis

Niets is echter minder waar. Er zijn namelijk volop mogelijkheden om thuis te fietsen!

Dit kun je natuurlijk doen op een apparaat zoals een hometrainer of spinningbike. Maar wist je dat het zelfs mogelijk is om thuis te fietsen op je eigen (race)fiets?

Een indoor fietstrainer maakt dit namelijk mogelijk. Je bevestigd simpelweg je fiets erop en je kunt beginnen met trappen.

Een overzicht van alle toestellen om thuis te fietsen kun je vinden in het artikel: indoor fietstrainingen.

Hardlopen in huis

Ben je meer een hardloper dan een fietser? Ook dan zijn er thuis volop mogelijkheden om te kunnen trainen.

thuis-hardlopen

Dit kun je namelijk doen met een hardloopband. Deze apparaten heb je in allerlei soorten en maten en je kunt ze al verkrijgen voor een lage prijs.

Met zo’n apparaat kun je altijd hardlopen wanneer het jou maar uitkomt. Je hoeft geen rekening meer te houden met het weer, verkeer om je heen, of te denken om je verlichting als het donker is.

Wil je thuis beginnen met hardlopen? Check dan het artikel: beste hardloopband voor in huis.

Roeien

Ook roeien is thuis goed mogelijk. Het is een goede bewegingsvorm om je conditie mee te verbeteren, maar ook om af te vallen.

roeitrainer-virtufit

Dit komt mede doordat roeien een erg intensieve sport is en je er bijna alle spiergroepen mee traint.

Je kunt dit dan ook zien als een echte full body workout, waarbij je werkt aan je kracht en uithoudingsvermogen tegelijkertijd.

Lijkt jou dit wel wat? Bekijk dan hier de beste roeitrainers.

Steppers

Een stepper is een iets minder bekend apparaat dan bovenstaande mogelijkheden, maar dat maakt het zeker niet minder effectief.

vrouw-ministepper

Op dit apparaat kun je namelijk prima een complete training op volbrengen in huis. Je hebt de fitness steppers in verschillende soorten en maten.

Voor thuis is het echter de mini stepper die vaak wordt gebruikt. Dit is een handig en compact apparaatje dat jou kan helpen om fit te worden.

Thuis sporten met gewichten

Wil je graag sterker worden? Dan zul je aan krachttraining moeten doen. Dit kun je doen met apparatuur, waar we het zometeen over gaan hebben.

gewichten-voor-thuis

Maar met gewichten trainen is ook een erg goede manier om kracht op te bouwen. Er zijn verschillende soorten gewichten die je hiervoor kunt gebruiken.

Van dumbbells en kettlebells tot aan halterstangen. Qua training zijn er ruim voldoende oefeningen met halters voor beginners, maar ook voor gevorderde te bedenken.

Wil je gewichten in huis halen? Bekijk dan eens het artikel: Gewichten kopen voor thuis.

Als je al gewichten hebt liggen dan is het handig om hier een fitness bankje bij te hebben, zodat je jouw trainingsmogelijkheden uitbreidt.

Op de crosstrainer

De crosstrainer is weer zo’n populair fitnessapparaat. Het houdt een beetje het midden tussen fietsen en hardlopen. Hierdoor wordt het ook wel eens een elliptische fiets genoemd.

crosstrainer-voor-thuis

Het sporten hier op is leuk, veilig en intensief. Wil je aan jouw fysieke doelen gaan werken met een crosstrainer in huis?

Bekijk dan hier de beste crosstrainer voor thuis.

Buikspieren trainen

De buikspieren is voor velen dé favoriete spiergroep om te trainen. Het doel is dan ook vaak om zichtbare en harde buikspieren te kweken.

Buikspieren staan vaak symbool voor ultieme fitheid en daarom worden deze maar al te graag getraind.

buikspieren-fitness-bench

Dit kun je doen op een matje, waarbij er geen apapraat aan te pas komt. Máár er zijn ook genoeg buikspier apparaten te vinden.

Bekijk hier de beste core trainers om thuis keiharde buikspieren mee te kweken.

Thuis wandelen

Thuis wandelen, hoe dan? Je gaat toch geen wandeling door je huis heen maken? Van de keuken naar de slaapkamer en weer terug..

wandelen-op-walkdesk

Nee, dat is niet nodig. Ook hiervoor kun je namelijk een apparaat gebruiken. Als wandelen jouw favoriete sport is, kun je deze prima thuis beoefenen.

Hiervoor is een wandelband namelijk geschikt. Deze verschilt in meerdere opzichten van een hardloopband en is uitermate geschikt voor een (stevige) wandeltraining in huis.

Thuis sporten met kracht apparaten

Is krachttraining jouw favoriete manier van thuis sporten en train je liever met apparatuur in plaats van met gewichten?

Dan zijn er meerdere soorten krachttraining apparatuur waar je uit kunt kiezen. Sterker nog: elke spiergroep heeft wel z’n eigen soort apparaat.

De meeste mensen zullen er echter geen ruimte voor hebben om meerdere van dit soort apparaten neer te zetten. Vandaar dat er vaak gekozen wordt voor multifunctionele fitnessapparatuur in huis.

krachtstation-voor-thuis

Een fitness rack is bijvoorbeeld heel populair om thuis neer te zetten, maar vaak wordt er ook voor een krachtstation voor thuis gekozen, ook wel een ”home gym” genoemd.

Dit is een alles in één apparaat waar je jouw hele lichaam mee kunt trainen.

Een compleet overzicht bekijken?

Zoals je ziet zijn er ruim voldoende mogelijkheden om thuis te sporten met apparaten.

Wil je een compleet overzicht bekijken van alle apparatuur dat geschikt is om thuis op te trainen? Dat kan!

Bekijk hiervoor de pagina: Fitnessapparatuur voor thuis.

Thuis sporten zonder apparaten

Je weet nu wat de mogelijkheden zijn om thuis te sporten met apparaten. Maar wat nou als jij geen apparatuur wil of kan aanschaffen?

Dit kan zijn omdat je hier bijvoorbeeld geen budget of ruimte voor hebt. Maar het kan natuurlijk ook dat je gewoon liever sport zonder gebruik te maken van apparatuur.

Dit is dan ook goed mogelijk. Hieronder gaan we het hebben over de beste mogelijkheden om thuis te sporten zónder hier apparaten voor te gebruiken.

De beste oefeningen en trainingen om thuis te sporten zonder apparatuur

Hieronder vind je de beste oefeningen voor een volledige workout thuis:

Planken

plank-vrouw

Planken is dé oefening om een sterke romp mee te ontwikkelen. Deze oefening mag dan ook eigenlijk niet ontbreken in jouw training, aangezien deze zonder benodigdheden eenvoudig thuis uitgevoerd kan worden.

Op het moment dat je de plank volledig beheerst, kun je verschillende varianten hierop gaan uitoefenen, zoals bijvoorbeeld de reverse plank.

Push-ups

opdrukken-schema

Push-ups zijn zonder enige twijfel de populairste oefening om thuis te doen. Je traint hier je borstspieren, triceps en schouders mee.

Er zijn verschillende opdruk varianten, zoals bijvoorbeeld de incline push-up en de decline push-up.

Daarnaast zijn er zelfs mogelijkheden om je biceps te trainen met push-ups, hoewel dit niet ideaal is.

Opdrukken is nog altijd een van de betere oefeningen en is effectief om kracht én spiermassa in het bovenlichaam op te bouwen.

Je kunt elke dag opdrukken, of een compleet push-ups schema volgen. Als je nu nog geen push-ups kan, dan kun je simpelweg beginnen met opdrukken waarbij je op je knieën zit.

Dippen

dip-op-salontafel

Dippen is dé nummer één oefening voor je triceps, waarbij geen apparatuur aan te pas komt. Met de juiste oefeningen kun je jouw triceps prima thuis trainen.

Met opdrukken train je ze bijvorbeeld al, maar de dips zijn nog effectiever. Hier kun je materiaal voor gebruiken, zoals bijvoorbeeld een dip station.

Maar wat ook vaak wordt gedaan, is dippen op een bank of stoel. Dit worden de bench dips genoemd.

Het is de bedoeling dat je jouw lichaamsgewicht omhoog duwt met je armen, waarbij je alle kracht vanuit je triceps haalt.

Optrekken

optrekstang-voor-tussen-deur

Optrekken, ook wel pull ups, zijn wederom een hele goede oefening om thuis te sporten zonder apparatuur.

Het enige wat je hier voor nodig hebt in huis, is een geschikte plek om jezelf aan op te trekken.

De enige voorwaarde is dat je het goed kunt beetpakken en dat het jouw lichaamsgewicht kan houden.

Ook is het handig als het op de juiste hoogte hangt. Als je jouw armen naar boven strekt moet je het punt net kunnen aanraken.

Als je geen geschikte plek hebt in huis, kun je nog altijd een pull up bar aanschaffen. Deze kun je bijvoorbeeld aan de deur hangen, aan het plafond, of zelfs buiten in de tuin.

High knees

high-knees

High knees houden het midden tussen een kracht oefening en een cardio oefening voor thuis.

Het wordt ook wel simpelweg ”knieën heffen” genoemd en is effectiever dan je wellicht zou denken.

Je traint hier je buikspieren, beenspieren en uithoudingsvermogen mee.

Ook is het een prima oefening als je thuis wilt sporten om af te vallen, aangezien je hier veel calorieën mee zult verbranden.

Squatten

statische-squat-houding

Als je denkt dat je om te squatten per sé een squatrek nodig hebt, dan heb je het mis.

Er zijn namelijk enorm veel squat varianten, en de meeste hiervan kun je gewoon met je eigen lichaamsgewicht uitvoeren, zonder apparaten dus.

Je kunt de klassieke squat maken door je voeten op schouderbreedte neer te zetten, en vervolgens door je knieën te buigen. Belangrijk hierbij is dat je knieën niet voorbij je tenen komen.

Als je het wat moeilijker en zwaarder wilt gaan maken voor jezelf kun je bijvoorbeeld jump squats doen.

Burpees

burpee

Burpees zijn een samengestelde oefening. Je springt hierbij omhoog met je armen gestrekt, vervolgens laat je jezelf zakken op de grond en ga je liggen in een push-up houding.

Je drukt jezelf één keer op en springt vervolgens weer omhoog. Dit is een hele zware oefening, maar wel een leuke en effectieve. Het kan gedaan worden door beginners én gevorderde thuis sporters.

Mountain climbers

mountain-climber-thuis

Wees gerust, je hoeft hierbij niet te klimmen. Maar je bootst hiermee wel een klimbeweging na.

Je komt wederom in een push up positie en je beweegt vervolgens je knieën richting je armen toe.

Mountain climbers zijn een full body oefening waarbij je jouw buikspieren en bovenlichaam traint.

De wall sit

uitvoering-van-wall-sit-oefening

Bij de wall sit heb je alleen maar een muur nodig en daarom is het een geschikte oefening als je thuis wilt sporten zonder apparatuur.

Ga in een squathouding zitten met je rug tegen de muur. Vervolgens is het de bedoeling om deze houding voor een bepaalde tijd vast te houden.

Je kunt van te voren een tijd bepalen en een aantal sets achter elkaar uitvoeren, of je kunt de wall sit zo lang mogelijk proberen vol te houden. Dit is een leuke en goede oefening om jouw thuis workout mee af te sluiten.

Step-ups

step-ups-oefening

Step-ups zijn een bekende oefening die het midden houden tussen een kracht oefening en een training voor het uithoudingsvermogen.

Het is een prima alternatief voor het traplopen en het is een goede manier van sporten om thuis af te vallen of sterke bovenbenen te kweken.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opstapje, zoals bijvoorbeeld een stepbankje.

Stap met één been op het opstapje en zet je andere been ernaast, wissel vervolgens af van been.

Als je het zwaarder wilt maken kun je het tempo verhogen óf een hoger opstapje gebruiken.

De oefening is simpel én effectief en kan daardoor prima uitgevoerd worden door beginners.

Thuis boksen

Zijn al die krachtoefeningen maar niks voor jou? Thuis boksen is ook een goede manier om thuis te kunnen sporten.

Er gaat namelijk niets boven een goede bokszaktraining, waarmee je jouw kracht, conditie, snelheid en coördinatie op de proef stelt.

Maar je hebt niet per sé een bokszak nodig om thuis te gaan boksen, je kunt namelijk ook luchtboksen, om je stoottechnieken te beoefenen en om fit te worden.

Thuis schaatsen

schaatsen-fitness

Schaats oefeningen voor thuis zijn een goede manier om thuis te sporten als je sterke benen wilt ontwikkelen.

Als jij een schaats liefhebber bent, dan zul je in de zomer aangewezen zijn om skeeleren. Maar je gaat natuurlijk niet thuis skeeleren.

Vandaar dat er verschillende schaatsoefeningen zijn die je thuis kunt doen. Bekijk hier de beste schaatsoefeningen voor thuis.

Overigens is het bij veel van dit soort oefeningen handig om een slide board te gebruiken.

Touwtje springen

Touwtje springen is een simpele manier om thuis te sporten. Je kunt dit eigenlijk doen waar en wanneer je maar wilt.

Touwtje springen is een goede aanvulling op een thuis workout als je traint voor je uithoudingsvermogen, maar ook als je thuis je kuiten wilt trainen.

Maar daarnaast zijn er nog veel meer voordelen te benoemen van deze manier van thuis sporten. Zo is het bijvoorbeeld ook een prima oefening voor je coördinatie en je traint met touwtje springen ook je buikspieren.

Als je onderburen hebt, dan is het wellicht wel verstandig om hier rekening mee te houden.😉

Trampoline springen

Trampoline springen kun je in de tuin doen, maar ook binnen in huis. Hiervoor gebruik je een zogenoemde fitness trampoline.

Je kunt deze tool gebruiken om simpelweg op te springen, maar je kunt er ook een aantal spierversterkende oefeningen mee doen, voor het gehele lichaam.

Traplopen

Heb je een trap in huis? Wellicht was jij je er dan nog niet van bewust, maar met een trap heb je een prima alternatief in huis om thuis te sporten zonder dat hier apparaten aan te pas komen.

Simpelweg de trap op en af lopen is al een goede manier om te sporten. Als je jezelf meer wilt uitdagen kun je het tempo verhogen en de trap op en af rennen.

Je hoeft dus geen stair climber of vertical gym in huis te halen als je al een trap hebt!

Yoga oefeningen

Zijn de oefeningen tot nu toe niks voor jou? En hou je er meer van om rustig thuis te sporten?

Wellicht dat yoga oefeningen in huis jou dan goed zullen doen. Je zult het misschien niet verwachten, maar je kunt hier enorm fit mee worden.

Zowel voor je fysieke als mentale gesteldheid kan yoga een goede sport zijn om thuis te sporten. Yoga is voor velen een goede uitlaadklep om eens goed tot rust te komen, leniger te worden én te werken aan een gezondere leefstijl.

Thuis dansen

Zoals ik al zei is er echt voor elk wat wils bij. Ook als jij van dansen houdt kun je thuis sporten én je favoriete bezigheid goed combineren.

In principe is elke dansvorm al een goede manier om thuis te sporten. Maar één van de populairste vormen om thuis af te vallen en/of fitter te worden is Zumba.

Als je dacht dat je Zumba alleen maar in een sportschool kunt beoefenen onder leiding van een instructeur dan heb je het mis.

Je kunt dit namelijk ook thuis doen. Zoek simpelweg een filmpje op youtube met instructies en je kunt aan de slag!

XCO training

Wellicht heb je wel eens gehoord van XCO training. Dit is een bijzondere bewegingsvorm dat zowel als groepsles wordt beoefend en ook thuis wordt gedaan.

Het enige wat je hier voor nodig hebt is een XCO buis. Deze kun je vervolgens gebruiken om verschillende oefeningen voor het hele lichaam uit te voeren.

Dit kun je wederom doen onder leiding van een Youtube filmpje, of geheel naar eigen inzicht natuurlijk.

Handig om te hebben als je thuis sport zonder apparaten

Thuis sporten zonder apparaten is zoals je hebt kunnen lezen heel erg goed mogelijk. Máár dit betekent niet dat het niet handig is om in het bezit te zijn van bepaalde fitness accessoires.

Je hoeft natuurlijk niet direct een hele fitness set aan te schaffen, maar één of twee trainingshulpjes kunnen al goed van pas komen.

Handige materialen om te hebben zijn bijvoorbeeld:

10 extra tips om zo effectief mogelijk thuis te sporten én het vol te houden!

Om er voor te zorgen dat jij zo goed mogelijk kunt beginnen met thuis sporten, vind je hieronder 10 gouden tips om alles uit jouw trainingen in huis te kunnen halen!

1. Werk volgens een schema

Door te sporten volgens een bepaald (op maat gemaakt) schema zorg je ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent.

Je weet namelijk exact op welke dag jij thuis gaat sporten en welke oefeningen je gaat doen.

bord-bestek-meetlint

Door volgens een vaste routine te werken is het makkelijker om gemotiveerd te blijven en bovendien boek je er vaak de beste progressie mee.

Je hoeft niet direct op zoek te gaan naar online fitness coaching als je pas net begint. Je kunt namelijk ook prima zelf een goed trainingsschema voor thuis maken.

2. Let goed op wat je eet

Tot nu toe hebben we het gehad over thuis sporten. Maar uiteraard mag het belang van je voedingspatroon hierbij niet vergeten benoemd te worden.

gerecht-voor-buikvet-verlies

Je voedingspatroon bepaald namelijk in grote mate de kwaliteit van je trainingen. Als je gaat beginnen met thuis sporten zul je dan ook goed op je voeding moeten letten om de beste resultaten te behalen.

Dit is overigens niet alleen van toepassing als het je doel is om af te vallen met thuis sporten. Maar ook als je fitter wilt worden of gezonder wilt gaan leven.

Kies zoveel mogelijk voor gezonde voeding en consumeer voldoende eiwitten. Naast gezonde voeding is het ook aan te raden om minimaal 2 liter water per dag te drinken.

3. Wissel krachttraining en cardio met elkaar af

Vrijwel iedereen zal wel een voorkeur hebben voor cardio, of juist voor krachttraining. Maar als je de beste resultaten wilt behalen raad ik je aan om te zorgen voor een goede mix tussen beide.

cardio-oefeningen-thuis

Natuurlijk bepaald je primaire doel met thuis sporten waar de focus op ligt. Als jij spiermassa wilt opbouwen zul je vanzelfsprekend je meer moeten richten op de krachttraining.

En als je een betere conditie wilt is cardio juist weer een vereiste om thuis te doen. Maar voor beide geldt dat krachttraining en cardio fitness elkaar mooi kunnen aanvullen, zodat je ”allround fit” wordt.

4. Kies voor goede kwaliteit apparatuur

Heb je besloten om thuis te gaan sporten met behulp van apparatuur? Dan raad ik je aan om niet direct voor de eerste beste goedkoopste apparaten te kiezen, maar echt te kiezen voor de beste kwaliteit.

Natuurlijk speelt de prijs ook een rol bij het uitzoeken van toestellen, zeker als je een sportruimte gaat inrichten.

Maar bedenk dat een sport apparaat een investering is voor de langere termijn en een investering in je gezondheid.

5. Wees creatief

thuis-sporten-creatief

Deze tip geldt met name als je besluit om thuis te sporten zonder apparatuur. Want ook zonder materiaal zijn er voldoende mogelijkheden om thuis aan de slag te gaan.

Je kunt je blijven beperken tot oefeningen op de grond uitvoeren, maar probeer ook eens creatief te zijn.

Wist je bijvoorbeeld dat je zelfs op een stoel, of zelfs in bed, oefeningen kunt doen?

De mogelijkheden zijn ontelbaar. Probeer dus creatief gebruik te maken van je huis tijdens het sporten.

6. Sport samen

zumba

Heb je moeite om jezelf te motiveren om te gaan sporten, of vind je het gewoon leuk om gezelschap te hebben tijdens je workout? Dan kan het raadzaam zijn om samen te gaan sporten.

Als je thuis sport kun je dit bijvoorbeeld doen met je huisgenoot, of iemand bij jou thuis uitnodigen om te gaan trainen. Zo kun je elkaar motiveren en corrigeren tijdens het trainen thuis.

7. Sport ook eens in de buitenlucht

Heb je thuis een tuin? Gebruik deze dan ook eens om in te sporten! Zeker als het mooi weer is, dan is dit een prima alternatief voor het binnen sporten.

dippen-buiten

Er is namelijk niks lekkerders dan een goede workout in de frisse buitenlucht.

Maar ook als je geen tuin hebt kun je bijvoorbeeld een stukje hardlopen, wandelen, of trainen in een openbare fitnessruimte buiten.

8. Begin altijd met een warming-up

vasthouden-bij-rekoefening

Thuis sporten kan net zo intensief, of zelfs nóg intensiever zijn dan sporten in de sportschool.

Ik raad je daarom ook aan om je training altijd te beginnen met een goede warming-up.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met rekoefeningen en vervolgens de specifieke warming-up doen.

Vergeet dit zeker niet, anders is de kans groot dat je een blessure oploopt en thuis sporten er voorlopig even niet meer inzit.

9. Kies een workout die jij leuk vindt

Hoe kun je er voor zorgen dat je thuis sporten zo lang mogelijk volhoudt? Het is iets dat veel mensen zichzelf afvragen.

Als er één ding is wat er voor kan zorgen dat je het thuis sporten langer en gemakkelijker zult volhouden, is het wel om te kiezen voor een manier van trainen dat je zelf het leukste vind om te doen.

Kies dus niet per sé voor de effectiefste oefeningen, maar kies ook simpelweg voor oefeningen die je leuk vindt.

Op deze manier ga je het namelijk makkelijker vohouden en is de kans groter dat je mooie resultaten gaat behalen.

10. Werk naar een mooi doel toe

De laatste tip is er niet zomaar een: stel jezelf een doel en werk naar dit doel toe.

Een doel kan bijvoorbeeld zijn om af te vallen met thuis sporten, of juist aankomen in spiermassa door thuis te sporten.

Wat je doel ook is, maak deze concreet voor jezelf. Als je wilt afvallen, bepaal dan bijvoorbeeld hoeveel kilo je wilt afvallen en wanneer je dit doel behaald wilt hebben.

Op deze manier wordt thuis sporten gemakkelijker om vol te houden en bovendien is de kans stukken groter dat jij je doel ook écht gaat behalen.

Thuis sporten programma: Beginners en gevorderde

Zoek je naar een goed programma om thuis te sporten? Tegenwoordig is er een overload aan sport programma’s die je thuis kunt doen. Enkele voorbeelden vind je hieronder.

Full body programma (beginners)

Met een full body programma voor thuis train jij je hele lichaam. Geen enkele spiergroep wordt hierbij gespaard. Een full body training bestaat uit een serie van meerdere oefeningen.

Vaak wordt er tijdens zo’n programma weinig rust gehouden, aangezien de oefeningen achter elkaar worden uitgevoerd.

Wanneer je bijvoorbeeld net klaar bent met een oefening voor je benen kun je direct doorgaan met een oefening voor je bovenlichaam, zodat je benen ondertussen kunnen rusten.

Als je zo’n full body programma thuis wilt gaan doen kun je zelf je programma samenstellen. Bijvoorbeeld met de oefeningen die je in dit artikel hebt gevonden, maar je kunt ook opzoek naar een bestaand programma op internet.

Op Youtube staan hier bijvoorbeeld veel voorbeelden van. Hieronder vind je een voorbeeld van een full body training om thuis te sporten:


Tabata (beginners en gevorderde)

De Tabata workout is ook een populair programma om thuis te sporten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ik kan je wel alvast waarschuwen dat zo’n programma erg pittig is.

Het voordeel is echter wel dat het niet heel lang duurt en dat je binnen de kortste keren al klaar bent. Als je dus niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan het thuis sporten, dan is de Tabata workout een goed programma.

Je kunt hier genoeg filmpjes van vinden op youtube.

Insanity workout (gevorderde)

De insanity workout is niet geschikt voor de beginnende thuissporter. En zelfs de gemiddelde/gevorderde thuissporter zal het enorm zwaar krijgen tijdens dit programma.

Het is leuk om eens uit te proberen, maar als je dit iets te heftig vindt is dat geheel begrijpelijk. Je zult namelijk flink aan de bak moeten gaan tijdens dit programma.

Máár het voordeel hiervan is wel dat het een effectief sport programma is dat je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren zonder benodigdheden.

Je kunt hier de voorbeelden bekijken van het programma.

Thuis sporten met een app

lichaamsanalyse-app

Vind je het maar lastig om je oefeningen zelf te bepalen en heb je niet echt een idee hoe je nou het beste kunt gaan beginnen?

Wellicht is thuis trainen met een sport app dan wel wat voor jou. Er zijn tegenwoordig veel van dit soort apps die je gratis kunt downloaden.

In zo’n app kun je een kant en klare workout bekijken, waarbij de oefeningen vaak uitgelegd worden. Ook kun je jouw progressie vaak opslaan en bijhouden.

Wil je thuis gaan sporten met behulp van een app? Dan zul je alleen nog de meest geschikte applicatie moeten vinden.

Op de site van de consumentenbond kun je een overzicht vinden van de populairste gratis trainingsapps die geschikt zijn om thuis te sporten.

Thuis sporten: TV & Youtube

Tegenwoordig kun je eenvoudig gratis thuis online sporten. Dit kun je doen door middel van Youtube video’s te bekijken. Het enige wat je hoeft te doen is simpelweg de instructies opvolgen.

voor-tv-lopen

Je kunt de Youtube video bekijken op je telefoon, tablet, of op je tv.

Maar er zijn ook tv programma’s die je kunt bekijken bij het thuis sporten. Nederland in beweging is hier een goed voorbeeld van.

Je krijgt hier instructies en voorbeelden. Op deze manier kun je 15 minuten per dag begeleid thuis sporten. Het aanbevolen dagelijkse half uur (thuis) sporten heb je er dan al voor de helft opzitten.

Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om thuis te sporten met een programma op een DVD. Maar dit is ondertussen al best ”oldschool” en de meeste mensen zullen niet eens meer een DVD speler tot de beschikking hebben.

Tot slot

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en zo goed mogelijk van start kunt gaan met thuis sporten.

Ik wens je alvast veel succes toe met het thuis sporten. Zoek je nog meer advies en tips over training, materiaal, voeding of supplementen?

Op onze website kun je hier alles over vinden. Ook staan er veel oefeningen uitgelegd die jij thuis kunt gaan doen.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een vraag over thuis sporten? Wellicht dat het antwoord op je vraag hieronder te vinden is.

Zo niet, stel je vraag dan onder dit artikel en ik zal je vraag zo goed mogelijk beantwoorden!

Wat is de beste manier om gratis thuis te sporten?

De beste manier om gratis thuis te sporten is met behulp van een gratis app, een gratis programma of filmpjes op youtube met instructies.

Een andere goede manier voor gratis thuis sporten is trainen zonder daar apparaten voor te gebruiken.

Hoe kom ik aan motivatie?

Heb je geen motivatie om thuis te sporten? Er zijn meerdere manieren om aan motivatie te komen. Je kunt bijvoorbeeld online video’s bekijken die je motivatie op kunnen leveren, maar je kunt ook onze beste tips gebruiken om gemotiveerd te worden én te blijven bij het thuis sporten.

Wat zijn de beste thuis oefeningen voor vrouwen?

Thuis sporten zal voor vrouwen net wat anders zijn dan voor mannen. Vrouwen kunnen over het algemeen namelijk net wat minder zwaar trainen. Ook zijn er oefeningen die specifiek goed van pas komen voor vrouwen.

Voor voorbeelden kun je hier de beste krachtoefeningen voor vrouwen bekijken.

Als het je doel is om af te vallen kun je hier de beste oefeningen voor vrouwen om love handles te bestrijden bekijken.

Hoe kun je thuis sporten met je kind?

Wil je graag thuis sporten met je kind? Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt doen. Het is belangrijk dat je kind genoeg energie kwijt kan in huis.

Thuis sporten is daarom een goede en leuke manier om je kind bezig te houden. Op deze site kun je hier meer informatie over vinden.Ook interessant:

Categorieën: Training

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.