Pelnoten: welke zijn er & zijn ze gezond?


Loop een rondje door de plaatselijke supermarkt en verbaas je over het aanbod van noten.
Noten zijn écht in allerlei soorten en maten te verkrijgen in een gemiddelde supermarkt .
Maar, welke noten zijn dan gezond? Kan je het beste voor pelnoten kiezen? Of kan je toch beter voor de heerlijke smaak van bijvoorbeeld cashewnoten kiezen?
In dit artikel leggen we de focus volledig op de pel noten. We bespreken wat pelnoten precies zijn, welke gezondheidsvoordelen pel noten met zich meebrengen en tussen welke soorten pel noten je kunt kiezen.
Ook geven we aan welke noten je überhaupt kunt pellen; dat is immers een gemeenschappelijk kenmerk van alle pel noten.
Wat zijn pel noten precies?
Zijn pistachenoten pel noten? Zijn cashewnoten pel noten? En zijn pinda’s pel noten?
Wij zien met enige regelmaat dergelijke vragen voorbijkomen. Deze vragen doen ons vermoeden dat veel mensen niet exact weten wat pel noten nou precies zijn.
Eigenlijk zijn pel noten de noten die je kunt pellen. Dit betekent dat je de ‘schil’ van de noten afhaalt, waarna je de inzittende vrucht op kunt eten.
Je kunt dit eigenlijk vergelijken met het schillen van een appel; je haalt de schil eraf, waarna je van de heerlijke smaak van de appel kunt genieten.
Dit betekent dat onder meer pistachenoten, hazelnoten, amandelnoten en walnoten pel noten zijn.
Hoe je deze noten exact moet gaan pellen, vertellen we verderop in dit artikel.
Het is namelijk wel van belang dat je dit op de juiste wijze doet en dat je hier ook relatief voorzichtig mee om gaat.
Welke noten kan je pellen?

In principe kan je alle pellen met een vel/schil pellen. Als je ‘noten pellen’ op Google intypt, zie je vervolgens al direct meerdere noten naar voren komen.
Onder meer hazelnoten, walnoten en amandelnoten kunnen gepeld worden.
sterker nog; deze noten móeten gepeld worden. Hoe dit exact zit? Dat lees je later in dit artikel.
Overigens kan je óók pinda’s pellen. Het is echter maar de vraag of het verstandig is om grote hoeveelheden pinda’s te nuttigen.
In vergelijking met ‘normale’ noten bevatten de pinda’s namelijk véél meer koolhydraten.
Daarnaast kan je in bijvoorbeeld een supermarkt ook bijna nooit natuurlijke pinda’s kopen.
Nee, de pinda’s die je in de supermarkt kunt kopen, zijn veelal geroosterd of gezout. Ook dat zorgt ervoor dat de pinda’s niet de meest gezonde noten zijn!
Waarom noten pellen?

Als je op de foto hierboven kijkt, zie je aan de linkerkant grote noten liggen. Deze noten kan je niet zomaar in zijn geheel opeten, maar dat geldt wél voor de inhoud van de noten.
Het is dus zaak om deze noten te gaan pellen, waardoor je uiteindelijk van de heerlijke smaak van de noten kunt genieten.
Dat is dan ook dé hoofdreden waarom je sommige noten moet pellen. Dat is simpelweg de enige manier om van de smaak van de noten te gaan genieten.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van noten?
Ben jij zelf een liefhebber van noten? Dat kunnen wij ons goed voorstellen; de smaak van noten is namelijk bijna niet te evenaren door andere voedingsproducten.
Doordat de smaak zo uniek is, eet je wellicht het liefste de gehele dag door noten.
Maar, is dat wel verstandig? Brengt een noot gezondheidsvoordelen met zich mee? Of moet je juist oppassen met de inname van noten?

Allereerst kunnen we stellen dat noten in de basis behoorlijk gezond zijn. Dat geldt echter wél alleen voor natuurlijke noten.
Als je bijvoorbeeld pinda’s in de supermarkt koopt, zijn deze zoals we al aangaven vaak gezouten of geroosterd.
Veel pel noten zijn daarentegen wel gezond. Deze noten brengen namelijk veel gezonde vetten, vitamines, mineralen en eiwitten met zich mee.
Jouw lichaam heeft behoefte aan deze voedingsproducten, waardoor de inname van noten absoluut aan te raden is.
Daarbovenop komt nog eens dat noten koolhydraatarm zijn. Als je een doosje met nootjes eet, krijg je niet al te veel koolhydraten binnen.
Dat is bijvoorbeeld het geval als je voor walnoten, amandelnoten, cashewnoten of hazelnoten kiest.
Ook kan je voor ongezouten pinda’s kiezen; de nadruk ligt hierbij op het woord ‘ongezouten’.
Dit is om de dagelijkse zoutinname te beperken, aangezien een aantal porties gezouten noten behoorlijk wat zout bevatten.
Al met al kunnen we het volgende vaststellen: alle ongezouten noten en pinda’s brengen de nodige gezondheidsvoordelen met zich mee.
Zodra je voor gezouten of geroosterde pinda’s/noten kiest, zijn deze gezondheidsvoordelen echter deels teniet gedaan.
Wat zijn de gezondste noten?
Wil je graag van de heerlijke smaak van noten genieten? Volg je echter ondertussen een dieet of ben je bezig met een bewuste leefstijl?
In die gevallen is het van belang dat je de juiste noten gaat eten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de gezouten en geroosterde noten/pinda’s absoluut niet gezond.
Maar, als we naar alle ongezouten noten kijken. Welke noten zijn dan het gezondst? En welke noten zijn het minst gezond?
Op die vragen geven wij een antwoord met behulp van onderstaande tabel. In deze tabel hebben wij het soort noot uiteengezet in combinatie met de bijbehorende voedingswaarden:
Per 100 g | Eiwitten | Koolhydraten | Vetten | Calorieën |
Amandel | 19,5 | 10,4 | 52 | 609 |
Cashew | 18,5 | 22,5 | 46,5 | 591 |
Hazelnoot | 14,2 | 10,6 | 62,5 | 667 |
Macadamia | 9 | 6,5 | 74,5 | 733 |
Paranoot | 14 | 4,5 | 67 | 679 |
Pecan | 8,5 | 9,5 | 72 | 717 |
Pinda | 26 | 11,2 | 52 | 623 |
Pistache | 19,5 | 10,2 | 51,5 | 601 |
Walnoot | 14,4 | 12,1 | 62,5 | 675 |
Op basis van deze tabel kunnen we enkele zaken concluderen:
- De noten bevatten relatief veel calorieën. Deze calorieën worden echter ‘goed’ gemaakt door de verschillende gezondheidsvoordelen.
- De macadamianoten bevatten de meeste calorieën, terwijl de cashewnoten de minste calorieën bevatten.
- De paranoten bevatten de minste koolhydraten, terwijl de cashewnoten de meeste koolhydraten bevatten.
- De noten bevatten over het algemeen behoorlijk veel vetten. Dit zijn echter stuk voor stuk onverzadigde vetten én passen dus goed in een gezond dieet.
Belangrijkste gezondheidsvoordelen van pel noten
Als afsluiting bespreken we per noot nog in het kort de belangrijkste gezondheidsvoordelen:
- Amandelnoten: de amandelnoten bevatten veel vitaminen E en hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte.
- Cashewnoten: de cashewnoten bevatten weinig calorieën, bevatten veel koper en zijn onwijs smaakvol.
- Hazelnoten: de hazelnoten bevatten veel foliumzuur, vitamine E, koper en mangaan.
- Macadamianoten: de macadamianoten blinken uit op het gebied van mangaan. Daarnaast bevatten deze noten weinig koolhydraten (en weinig eiwitten).
- Paranoten: de paranoten bevatten onwijs veel selenium. Dit voedingsmiddel zorgt voor een optimale bescherming van de lichaamscellen.
- Pecannoten: de pecannoten bevatten veel zink en vitamine B1. Ook bevatten deze noten relatief veel onverzadigde vetzuren, waardoor je jouw cholesterolgehalte kunt verlagen.
- Pinda’s: pinda’s bevatten veel vitamine B1, vitamine B3 en foliumzuur.
- Pistachenoten: de pistachenoten zijn van positieve invloed op het cholesterolgehalte, bevatten weinig calorieën en zijn daardoor de perfecte noten voor in een gezond dieet.
- Walnoten: de walnoten bevatten veel omega 3-vetzuren en dragen bij aan de hersencapaciteit. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat walnoten je een stuk slimmer maken!
We hopen je in dit artikel voldoende geïnformeerd te hebben. Heb je nog vragen, of opmerkingen? Laat dan even een reactie achter onder dit artikel!
Bekijk hier een overzicht van de gezondste én lekkerste noten >>
Afvallen met pelnoten?
Heb je al meerdere diëten voor snel afvallen uitgeprobeerd, maar tot nu toe geen succes geboekt? Of ben je gewoon benieuwd naar de effectiefste manier voor duurzaam vetverlies?
In dat geval raad ik je aan om onze gratis Succesvol vet verliezen Kick-start te downloaden.
Je vind hierin een duidelijke uitleg over het juiste eetpatroon en ook vind je de 8 meest gemaakte fouten tijdens het afvallen!
💡 Misschien vind je dit ook interessant:
- Intermittent fasting 16/8
- Koolhydraatarm 50 dagen menu gratis downloaden
- Wat zijn cacao nibs?
- Is Hüttenkäse gezond?
- Hoe gezond is rode bietensap?
- Gedroogde abrikozen: Zijn ze gezond?
0 reacties