Judopak kopen: soorten, voordelen & aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Casper op oktober 10, 2021

judopak-vrouwen
judopakken-kopen

Een judopak kopen is niet iets wat je elke dag doet. Dat kan het erg lastig maken om een goed judopak te kopen.

Want wat is een goed judopak precies en waarom is een kwalitatief goed judopak zo belangrijk?

Waar moet je zoal op letten als je een judopak kopen wilt? Je vind deze antwoorden in dit artikel:

Waarom is een goed judopak aanschaffen belangrijk?

judopak

Een goed judopak kopen heeft tal van voordelen. Kies je voor kwaliteit, dan betekent een judopak kopen dat je je vrij kunt bewegen en soepeler kunt vechten.

Een voordeel van een judopak kopen is dat je kunt kiezen uit diverse stofsoorten. Zo zijn de pakken meestal van 100 procent katoen gemaakt, maar kun je ook een judopak kopen met een combinatie van polyester en katoen.

Eerstgenoemde stofsoort heeft als voordeel dat deze lekker zit en goed zweet reguleert. Katoen heeft echter ook enkele nadelen.

Zo zijn deze pakken relatief gezien iets zwaarder en kunnen ze gaan krimpen in de was. Daarom kiezen veel judoka’s voor pakken met gecombineerde stoffen katoen en polyester.

Waar moet je op letten bij het kopen van een judopak?

akido-pak

Een belangrijk aandachtspunt als je een judopak wilt kopen is de bewegingsvrijheid. Een pak mag namelijk niet te wijd zitten. Maar een pak dat teveel klemt rond het lichaam is evenmin fijn.

Daarom is het slim een pak te passen. Is dat niet mogelijk, dan moet je goed naar de maten kijken. Doorgaans geldt qua maat dat als je 1.60 meter bent, een judopak met maat 160 goed past.

Let op, want bij het sportmerk Adidas ligt dit anders. De makers van Adidas-judopakken adviseren om een getal 10 bij de lengte op te tellen. Ben je 1.60m, kies dan een pak van 1.70.

Met name bij kinderen is dit ideaal, omdat ze zo kunnen meegroeien en langer met een judopak kunnen doen.

stof-judopak

Ten slotte zijn belangrijke aandachtspunten bij een judopak kopen de stevigheid van de stoffen en de trekbestendigheid van het materiaal.

Slim is om reviews te lezen van gebruikers, om de pakken op dit punt te kunnen vergelijken.

Ten slotte: de prijs en het merk zijn natuurlijk ook van belang. Bekende merken zijn onder meer Ippon, Matsuru, Adidas, Mizuno, Essimo en Outshock.

Waar kopen?

Judopakken zijn te verkrijgen in meerdere (vecht)sportwinkels. Ook kun je ze online bestellen. Bekijk en vergelijk het beste aanbod hieronder:


Wat is een judopak?

judopak-adidas

Onder een judopak, oftewel een Judogi, wordt kleding verstaan die tijdens de sport judo gedragen moet worden.

Als je een judopak kopen gaat, bestaat dit pak uit drie delen. Het is eerste deel is de judojas, de Uwagi. Verder bestaat het pak uit een judobroek, de Zubon, en een judoband of Obi.

Ga je een judopak kopen, dan zul je merken dat de judojas gemaakt is van een dikke katoenstof. In de jas zijn geen ritsen, losse onderdelen of knopen aangebracht. Dit is gedaan om te voorkomen dat er tijdens gevechten verwondingen ontstaan bij je tegenstander of bij jezelf.

judopak-vrouwen

Jongens of mannen die aan judo doen dragen niets onder hun judojas. Bij meisjes of vrouwen is een egaal wit t-shirt de norm.

Judobroek

De judobroek is eveneens van katoen gemaakt, maar heeft een dunnere stoflaag. Verder is een judobroek relatief wijd van vorm, zodat de judoka zich vrij en goed kan bewegen in het pak. In judobroeken zit een koord, die zorgt dat de broek goed blijft zitten.

Judobanden

achterkant-judobroek

Ten slotte zijn er de judobanden of Obi’s. Deze zitten om de judojas heen om die goed bij elkaar te houden. De banden zijn gekleurd, wat een bepaald niveau aangeeft.

Er wordt begonnen met een witte band, waarna de gele volgt. De zwarte band is niet het hoogste niveau, want er zijn nog verdere specialisaties mogelijk, zoals de rood-witte band (een zogenoemde ‘dan’) of de brede witte band (de 11e dan).

Blauw of wit?

Over het algemeen betekent een judopak kopen dat je een witte kleur pak koopt. Bij topwedstrijden wordt regelmatig gebruik gemaakt van blauwe pakken. Dit om het verschil tussen de beide judoka’s duidelijker te laten uitkomen.

Verschillen tussen een judopak, karatepak & jiu jitsu pak

Judopakken zijn grotendeels hetzelfde als jiu jitsu pakken, maar verschillen in enkele opzichten van karatepakken. Zo hebben judopakken een dikkere stoflaag, omdat er natuurlijk flink aan de pakken gesleurd en getrokken wordt. Verder komen bij karatepakken soms striklinten aan de jas voor. Bij judo ontbreken die.


Meer over judo:

Judomatten kopen >>

Categorieën: Materiaal

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.