Judomatten kopen? alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Casper op januari 22, 2023

judomatten-kopen
judomatten-kopen

Judomatten kopen? Het kan een lastige opgave zijn om de juiste matten uit te zoeken. In dit artikel helpen we jou op weg om de beste keuze te kunnen maken.

Wil je dus een goede judomat kopen? Lees dan snel verder.

Over de judo matten

judomatten

Een judoka moet tijdens een training heel wat keren een val maken. Hij of zij moet tijdens zo’n val het vertrouwen

hebben dat de ondergrond waarop de judoka valt niet te hard of te zacht is. De juiste vloer is daarom van groot belang.

Tatami is een ander woord voor een judomat. Deze matten hebben een vaste grootte namelijk 188 cm lang, 94 cm breed en 6 cm dik.

De orginele judomatten werden gemaakt van geperst rijsstro en de bovenkant van fijn geweven igusa-riet.

Het was een natuurproduct wat zo goed vervaardigd werd dat de bovenkant zelfs geen water kon doorlaten.

Waar zijn moderne judomatten van gemaakt?

In vrijwel elke dojo in ons land worden moderne judomatten gebruikt die gemaakt zijn van kunststof. Deze matten zijn veel praktischer in gebruik dan de traditionele Japanse tatami’s.

Ze bieden niet alleen een goede demping, ze zijn ook eenvoudig te leggen en op te ruimen. Ze zijn in verhouding ligt en eenvoudig schoon te maken.

De judomatten zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Er zijn matten te koop van 1 bij 1 meter, welke zeer makkelijk te hanteren zijn. Judomatten van 2 bij 1 meter worden echter het meest gebruikt.

Waar moet ik op letten bij het kopen?

judo-sport

Bij het kopen van judomatten is het van belang om te letten op de kwaliteit van de judomatten. Een judomat moet de veiligheid bieden die de judoka’s vertrouwen geven om hun sport te beoefenen.

De belangrijkste voorwaarden om dit te kunnen doen is een goede grip van de mat, bovendien moet de mat voldoende demping geven bij een val.

Een judomat van 4 cm dikte en gemiddelde hardheid is het beste. Ook is het heel belangrijk dat de mat niet verschuift tijdens het gebruik.

Er worden matten verkocht die door middel van puzzelranden vastgelegd kunnen worden.

Andere judomatten zijn voorzien van een antislip onderkant en zijn dusdanig zwaar dat ze geen extra aansluitingen nodig hebben om een gevechtsgebied te creëren. Deze matten zijn in de regel iets beter van kwaliteit en dus duurder.

Judomat voor thuis

Heb jij thuis ruimte over? En ben je van plan thuis te gaan trainen? Dan kun je een judomat prima in huis plaatsen.

Bijkomend aandachtspunt is dan wel de ruimte rondom de mat. Zorg dat er voldoende beweegruimte is en ruimte om uit te wijken om de mat heen. Je wilt immers geen ongelukken.

Ook moet de vloer bestendig zijn tegen harde klappen. Maar dat is in de meeste woningen geen probleem.

Meer informatie over judomatten

Judo is, zoals je misschien wel weet een Japanse sport. De Japanners houden van tradities, rituelen en respect.

Dit vind je ook terug in de judosport. Wist je dat en in alle traditionele Japanse woningen een tatami ligt?

Er is wel een klein verschil met de judomatten, deze mat is namelijk aan de lange zijden voorzien van een breed zwart lint.

De afmetingen van de matten worden zelfs gebruikt voor het bouwen van de Japanse huizen. In Japan noemt men niet de grootte van de huiskamer maar hoeveel matten er in de kamer passen.

judoka-op-mat

Japanners zullen altijd hun schoenen uitdoen voordat ze een kamer of woning betreden. Ook dit vind je terug in de judosport. Kun jij een andere sport noemen waarbij de arena wordt betreden op blote voeten en met een buiging?

Als je een woning of hotelkamer betreedt, trek je dus eerst je schoenen uit. De schoenen plaats je in een rekje en je krijgt een paar slippers aan die alleen binnen gedragen mogen worden. Dit ritueel zorgt voor respect voor de ruimte en in praktisch opzicht voor het schoonhouden van de mat.

Het gehele vloeropppervlak van een traditionele Japanse dojo is bedekt met deze judomatten. Een tatami van rijststro is vrij hard maar de vloer is op een bepaalde manier gelegd waardoor het vering geeft in geval van een gooi, worp of val.

Deze traditionele judomatten worden niet veel meer gebruikt voor de Japanse dojo’s. Dit vanwege de hoge kosten voor het maken van deze tatami’s, bovendien zijn ze heel zwaar en zijn zorgen ze voor veel stof.

Waar kopen?

Judo matten kopen? Klik op de knop hieronder om het aanbod te bekijken en te vergelijken:
Bekijk ook:

Turnmatten kopen

Airtrack

Dikke fitnessmat

Vloermat voor fitnessapparaat

Categorieën: Materiaal

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *