Hardloop zonnebril kopen? Beste aanbod en aandachtspunten

Laatst bijgewerkt door Casper op mei 2, 2022

Beste hardloopbrillen
Beste hardloopbrillen

Je bent net klaar met aankleden. Nog een paar slokken drinken, de veters van je hardloopschoenen strikken en je kunt op pad..

Snel kijk je nog even naar buiten. De zon prikt langzaam door de wolken heen. Misschien toch maar een hardloop zonnebril opzetten.

Alleen hoe weet je dat je de goede thuis hebt liggen?

Tijdens je vele hardlooptochten heb je bij andere lopers steeds een andere hardloopbril gezien. Grote glazen, kleine glazen, allerlei kleuren en verschillende monturen.

In dit artikel ontdek je wat een goede hardloop zonnebril is en waar je op moet letten als je er een gaat kopen.

Dit zijn de beste hardloop zonnebrillen voor dames en heren

De meeste hardloop zonnebrillen zijn geschikt voor zowel dames als heren. Er worden wel speciale modellen voor dames verkocht. Die vind je dan ook terug in onderstaand overzicht.

Maar omdat de meeste hardloop zonnebrillen unisex zijn, is het merendeel van de brillen in dit lijstje te dragen door dames en heren.

Beste allround hardloop zonnebril

sportbril_oakley_radar_ev_path

Oakley is een bekende naam als het gaat om sportbrillen. Diverse professionele sporters dragen een bril van het merk. En dat is niet voor niks, omdat het uitstekende accessoires zijn.

De Oakley Radar EV is een uitstekende hardloopbril. Het is een lichte bril waarmee je perfect zicht hebt. Het frame is comfortabel ontworpen. De bril zit gewoon lekker waardoor je tijdens het hardlopen niet door hebt dat je een zonnebril draagt.

✅ Voordelen:

 • Oakley levert topkwaliteit
 • Perfect zicht
 • Bril zit zeer comfortabel

Nadelen:

 • Hogere prijsklasseBeste hardloopbril voor dames

zonnebril_running_goodr

De Goodr Bosley´s Basset Hound Dreams is een model dat speciaal voor dames is ontworpen. Dat zie je aan het design en de afmeting van het montuur. Op het frame zit een speciale gripcoating. Dat is vooral handig als het warm is of als je aan een intensieve training bezig bent.

Door de coating glijdt de bril niet van je neus. Ook prettig als je een keer in een felle regenbui terechtkomt. Het frame van deze hardloopbril van Goodr is in verschillende kleuren beschikbaar. Bijkomend voordeel, de prijs valt reuze mee.

✅ Voordelen:

 • Fraai design
 • Speciale gripcoating
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen:

 • Montuur kan bij het omkijken in je gezichtsveld zitten
 • Lage zonbeschermingBeste hardloopbril voor fanatieke hardlopers

julbo_aero_reactiv_performance

Julbo fabriceert hardloop zonnebrillen van hoogwaardige kwaliteit. Ook in dit geval kost kwaliteit (een hoop) geld. Een van de meest fraaie brillen uit het assortiment van Julbo is de Aero, of voluit de Julbo Aero Reactiv Performance.

Deze bril is vanwege het geringe gewicht en de vorm ideaal voor intensieve inspanningen. Ook hier geldt weer dat je haast zou vergeten dat je een hardloopbril draagt. Dit is wel het duurste model uit dit overzicht.

Voordelen:

 • Topkwaliteit
 • Gering gewicht
 • Glazen filteren de UV-straling
 • Verstelbare neuspads

Nadeel:

 • Hogere prijsklasseBeste budget hardloop zonnebril

hardloopbril-decathlon

Als je een goede hardloopbril wilt maar niet de hoofdprijs wil betalen, is Kalenji een goede keuze. De kwaliteit van deze Kalenji Runperf is goed, en de prijs van de bril valt zeer goed mee.

De neusbrug van de Kalenji Runperf is verstelbaar, waardoor de hardloopbril zich altijd aanpast aan je gezicht. Van Kalenji zijn er overigens ook brillen op sterkte te bestellen.

✅ Voordelen:                                                                                                      

 • Prijs/kwaliteit                                                                                            
 • Lichtgewicht montuur
 • Verstelbare neusbrug

Nadelen:

 • Het is geen absolute topkwaliteit
 • Glazen zijn wat aan de grote kantHardloopbril kopen: waar moet je op letten?

Net als bij kleding en hardloopschoenen spelen ook bij een hardloop zonnebril verschillende factoren een rol. Om maar meteen eerlijk te zijn.

Je hebt praktische argumenten die een hardloop zonnebril goed en nuttig maken, maar aan de andere kant wil het oog ook wat.

Wees gerust: je smaak doet er zeker toe. In onderstaand overzicht kom je erachter waar je op moet letten als je een hardloopbril gaat kopen.

Het montuur

hardlopen met zonnebril

Het montuur van de hardloopbril is om meerdere reden belangrijk. In de natuur heb je met veel verschillende elementen te maken.

De zon, maar ook wind en regen. Als je kijkt naar de wind, is het niet lekker als het montuur van je bril te klein is. Dan kan de wind zich makkelijk een weg banen naar je ogen. Zeker als het behoorlijk doorwaait krijg je tranen in je ogen.

Misschien heb je je hoofd wel eens door het raam van een auto gestoken op de snelweg. Het effect van een stevige wind tijdens het hardlopen is vergelijkbaar. Daar hoef je echt niet voor in wereldrecordtempo te lopen.

Gewicht

Ook het gewicht van het montuur kan een rol spelen, zeker als je van langere duurlopen houdt. Het is niet zo dat je veel langzamer gaat lopen door een relatief zware hardloop zonnebril. Wel gaat dit na een tijd vervelend zitten op je neus en achter je oren.

Maak het jezelf daardoor makkelijk en comfortabel door niet met een te zwaar montuur de weg op te gaan. Als je rond 30 gram (of lager) zit, heb je zeker een van de lichtere monturen.

De prijs

Dit is misschien een open deur, maar denk een beetje logisch na over de prijs. Je kunt het met een hardloopbril zo gek maken als je wilt. Er zijn goedkope brillen die goed zijn en dure brillen die hun prijs zeker niet waard zijn.

Als je vaak gaat hardlopen, is het de moeite waard om voor een duurder model te gaan. Blijven je uitjes beperkt tot een keer of vijf per jaar, dan kan je met een goedkoop plastic model prima uit de voeten.

Het uiterlijk van de bril

Dit is er een die vooral met smaak te maken heeft. Iedereen heeft zijn of haar smaak als het om uiterlijk gaat. Dit geldt ook voor hardloopaccessoires, en de hardloop zonnebril misschien wel in het bijzonder. Gelukkig is er heel veel keus.

Zoals gezegd zijn er brillen speciaal voor dames, en hardloop brillen speciaal voor heren. Behalve dat een bril functioneel moet zijn, is het ook belangrijk dat je happy met de look bent.

Je ogen

Het is een dilemma waar veel brildragers mee zitten. Leuk zo’n hardloopbril, maar ik zie er niks door. Daar is een oplossing voor, en dat is de hardloopbril op sterkte. Die zijn over het algemeen niet goedkoop, al kan je wel op de aanschaf besparen door voor een goedkoper model of dealer te kiezen.

Als je ervoor kiest om naar een gediplomeerde opticien te gaan voor een hardloopbril op sterkte, kan je er beter rekening mee houden dat het duur gaat worden. Aan de andere kant ben je dan wel verzekerd van kwaliteit.

Als je een fanatieke hardloper bent, die normaal gesproken een bril draagt, is het de investering zeker waard om voor een hardloopbril op sterkte te kiezen. En als je een geringe sterkte hebt, heb je in principe aan een gewone hardloop zonnebril voldoende.

De glazen

De glazen van de sportbril zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. De kleur heeft deels met smaak te maken, maar heeft ook zeker een functie. Met te donkere glazen kan het namelijk lastig zijn om alle contrasten even goed te zien.

Verder heb je glazen die glinsteringen in het water wegnemen. Dit is gepolariseerd glas, en ideaal voor hardlopers die graag over het strand of langs een meer rennen.

Anti-condens is op zijn minst het overwegen waard. Dit voorkomt dat je bril beslaat als het regent of erg koud is en je staat te wachten voor het stoplicht.

Kijk bij je aankoop ook naar de krasbestendigheid van de glazen. Er kan altijd een steentje of iets anders hards op je bril komen, wat zomaar een kras op je nieuwe bril kan veroorzaken.

Waarom het belangrijk is een hardloopbril te dragen

hardloopbril

De meeste argumenten zijn in bovenstaande teksten al genoemd. De zon en de wind zijn belangrijke redenen om een hardloop zonnebril op te zetten.

Niets zo vervelend als de hele tijd met je ogen te moeten knijpen omdat de zon zo fel schijnt. Bovendien is het ook gewoon slecht voor je ogen om onbeschermd in de zon te kijken. En je kunt er hoofdpijn van krijgen.

Door een hardloopbril te dragen voorkom je bovendien dat de wind tranen in je ogen blaast. De omstandigheden onderweg kunnen zwaar zijn.

Je kunt bijvoorbeeld ook te maken krijgen met zand of vliegjes. Een bril zorgt ervoor dat je ogen rust hebben tijdens het lopen.

Bescherming tegen regen

Regen in je ogen is altijd vervelend, maar helemaal als je bezig bent met een fysieke inspanning. Zeker als je het zwaar krijgt, wordt je humeur er niet altijd beter op.

Om dat zoveel mogelijk te beperken is het zaak om de factoren die je kunt beïnvloeden, aan te pakken. Zet gewoon een hardloopbril op als het regent.

Er zijn er genoeg te koop met lichte glazen, net als dat je bij veel brillen de glazen makkelijk kunt vervangen.

Natuurlijk moet je af en toe de glazen schoonvegen. Maar dat is nog altijd een stuk beter dan constant regendruppels in je ogen.

Is een hardloopbril noodzakelijk?

Even ter geruststelling: je hoeft je niet verplicht te voelen om een hardloopbril te dragen. Misschien houd je er gewoon niet van om iets op je neus te hebben. Of ga je je ergeren aan de hardloop zonnebril. In dat geval kan je gewoon eerlijk tegen jezelf zijn.

Je loopt net zo hard of goed of ontspannen zonder bril. Wat dat betreft is het al dan niet dragen van een hardloop zonnebril ook gewoon een stukje smaak.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek. Voor Fit Voor Alles helpt Casper zijn lezers bij het verlenen van passend advies op het gebied van fitnessapparatuur, fitness, afvallen en supplementen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *