Elektrische loopband: voordelen, aandachtspunten & aanbod

Laatst bijgewerkt door Casper op februari 3, 2023

elektrische-loopband
elektrische-loopband

Een elektrische loopband is de populairste variant onder de loopbanden. Maar wat zijn hier eigenlijk de voordelen van? En welke kun je het beste kiezen? Lees snel verder voor het antwoord op deze vragen.

Beste elektrische loopbanden

Hieronder vergelijk je direct onze top 5 elektrische loopbanden.

 1. VirtuFit Elite TR-900i
 2. Focus Fitness Jet 9 iPlus
 3. Virtufit TR-100
 4. Focus Fitness Jet 5
 5. VirtuFit Elite Comfort

Elektrische loopband vs manueel

Wat is het voordeel van een elektrische loopband ten opzichte van een die manueel wordt aangedreven? Laten we allereerst beide varianten loopbanden toelichten.

Elektrisch aangedreven

Een elektrische loopband is wellicht een vage term voor je. Er heerst af en toe nog wel eens onduidelijkheid over wat hier eigenlijk precies mee wordt bedoeld.

Hier wordt niets meer mee bedoeld dan een loopband die wordt aangedreven door een motor.

Hier vallen dus de meeste loopbanden onder. Er zijn namelijk maar weinig loopbanden die jij met je eigen spierkracht in beweging moet krijgen.

Manueel aangedreven

Een manueel aangedreven loopband is het tegenovergestelde van een elektrische loopband. In plaats van dat een motor het loopvlak in beweging brengt ben jij hier zelf voor verantwoordelijk.

Met niets meer of minder dan alleen jouw eigen spierkracht breng je de loopband dan ook in beweging.

Over het algemeen is het hardlopen op deze loopbanden zonder motor een stukje zwaarder dan het hardlopen op een loopband die elektrisch aangedreven wordt.

Welke soort is beter?

Het is lastig om te bepalen of de elektrische loopband daadwerkelijk beter is dan een manueel aangedreven variant.

Dit is namelijk persoonsafhankelijk. Het mag duidelijk zijn dat de meeste mensen zullen kiezen voor een elektrische loopband omdat deze over het algemeen wat meer gebruiksgemak heeft.

Een niet-elektrische loopband wordt daarentegen vaak gebruikt om interval trainingen op te doen. Een ander voordeel is dat je jouw snelheid 100% zelf in de hand hebt in plaats van dat je afhankelijk bent van een elektrisch aangedreven snelheid.

Er zijn echter maar weinig loopbanden die zonder motor werken. De beste mogelijkheid als je goede loopband wilt die niet elektrisch is, is een airrunner.

Waar let je op bij een elektrische loopband?

Een loopband kopen dat doe je natuurlijk niet zomaar. Je moet eerst namelijk zeker weten dat de variant die jij uitkiest wel aan je wensen voldoet en binnen je budget past.

Daarom is het aangeraden om allereerst een budget voor jezelf te bepalen en vervolgens in dat prijssegment te gaan zoeken naar een elektrische loopband die het beste aansluit bij jouw wensen.

Dingen om op te letten zijn:

 • De functies
 • Demping van het loopvlak
 • Stabiliteit
 • Duurzaamheid
 • Afmetingen
 • Extra luxe (indien gewenst)

Voordelen elektrische loopband ✅

Wat zijn eigenlijk de voordelen van een elektrische loopband? Hieronder kun je het vinden:

Lopen in constant tempo ✔

Om te beginnen zorgt het ervoor dat je erg gemakkelijk een consistent tempo kunt blijven lopen. Je hoeft enkel een voor jou gewenste snelheid in te stellen, wat meestal gedaan kan worden vanaf het scherm.

Vervolgens kun je dit tempo vast blijven houden en zo nodig bijstellen omhoog of naar beneden. Dit is een voordeel als je voor een bepaalde tijd wilt blijven rennen.

loopband-binnen

Er zijn meerdere manieren om conditie op te bouwen of om vetverlies te stimuleren, maar veel mensen geven de voorkeur aan een duurtraining in plaats van interval.

Wanneer je toch liever hardloopt met snelheidsverschillen dan is het bij veel loopbanden mogelijk om een trainingsprogramma te selecteren, waarbij de snelheden automatisch worden afgewisseld door de trainingscomputer.

Als je buiten hardloopt kan het nog wel eens lastig zijn om constant dezelfde snelheid aan te houden en zonder dat je het door hebt zitten er dan ook vaak grote verschillen in.

Dit kan een nadeel zijn wanneer je traint om voor een bepaalde tijd te blijven rennen.

Elektrisch instelbare helling ✔

Dit voordeel geldt overigens niet voor élke elektrische loopband. Maar wel zijn er steeds meer merken die overgaan op loopbanden met een elektrische instelbare hellingshoek.

Een hellingshoek wilt zeggen dat je het loopvlak schuin omhoog kunt laten lopen. Je bootst op deze manier omhoog hardlopen na.

helling-loopband-wandelen

Bij sommige loopbanden kun je het loopvlak ook naar beneden verstellen om de training nog wat completer te maken. Hoe ver het loopvlak omhoog of naar beneden afgesteld kan worden verschilt per soort.

Dit wordt aangeduid met de hoeveelheid hellingsniveaus of met een hellingspercentage. Je kunt dit terugvinden in de producteigenschappen van een loopband.

De hellingshoek kan zowel elektrisch in te stellen zijn als niet-elektrisch. Het is handig wanneer je dit kunt regelen vanaf het scherm zonder er vanaf te hoeven stappen.

Het is daarom ook aangeraden om voor een loopband met een elektrisch instelbare hellinghoek te kiezen.

Elektrische bediening ✔

hardlopen-binnen

Bijna alle elektrische loopbanden hebben een scherm vanaf waar jij je training in kunt stellen. Je hebt al kunnen lezen dat je trainingsprogramma’s kunt selecteren en de hellingshoek kunt veranderen.

Ook je snelheid kun je regelen vanaf het scherm, of in sommige gevallen met knopjes die zich bevinden op de armleuning.

Met een elektrische loopband ben jij de baas over je eigen training en kun je tot in detail bepalen hoe hard jij loopt. Vanaf het scherm kun je ook je huidige snelheid en afgelegde afstand aflezen.

Maar bij veel elektrische loopbanden gaat het nóg veel verder dan dat en kun je zelfs een gedetailleerd trainingsrapport inzien én opslaan.

In sommige gevallen kun je dit doen in combinatie met een trainingsapp, zodat je alles overzichtelijk op je telefoon hebt staan. Het voordeel van je prestaties bijhouden is dat je op deze manier constant jezelf kunt blijven verbeteren.

Binnen met slecht weer ✔

loopband-elektrisch

Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om hard te lopen als het buiten regent of als het koud is.

Vaak is dit dan ook een reden om niet te gaan sporten. Soms komt het juist goed uit omdat het als smoesje gebruikt kan worden.

Met een elektrische loopband in huis is slecht weer of regen niet langer een smoes meer. Je hoeft namelijk niet meer naar buiten dus kun je áltijd gaan hardlopen, weer of geen weer.

De loopband keuzegids

Kan je niet wachten om te beginnen met trainen op een loopband, maar weet je niet welke je het beste kunt kopen? Ik raad je aan om eens een kijkje te nemen in ons artikel: beste loopbanden voor thuis >

Hier kun je namelijk alle soorten, aandachtspunten en beste mogelijkheden terugvinden.
Misschien ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek. Voor Fit Voor Alles helpt Casper zijn lezers bij het verlenen van passend advies op het gebied van fitnessapparatuur, fitness, afvallen en supplementen.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *