Compressiekousen tijdens het hardlopen, helpt het?

Laatst bijgewerkt door Casper op april 16, 2021

compressiekousen

Heb je last van stijve of pijnlijke kuiten tijdens het hardlopen?

Wellicht zijn compressie kousen (ookwel compressiesokken genoemd) dan iets voor jou.

Maar wat doen deze kousen eigenlijk precies?

Wat doen de kousen?

De kousen zijn onder andere een blessurepreventief middel. Pijntjes in de kuiten en achillespezen zijn voor (duur)lopers niet onbekend.

Daarom zijn deze kousen vooral populair onder hardlopers, maar zeker ook te gebruiken in andere sporten..

Vermindering schokeffect

compressiekousen

Elke keer dat je je voet neerzet tijdens het hardlopen zal de kuitspier als het ware tegen het kuitbeen aan slaan.

Dit wordt ook wel het schokeffect genoemd. Hier door ontstaat er veel zijwaartse beweging in de kuitspier en zal als gevolg ook aan het scheenbeenvlies gaan trekken.

Door dat het kuitbeen ‘ingepakt’ is door de compressiekous verminderd dit deze ongewenste zijwaartse bewegingen. Ook verkleint dit de kans om een zweepslag op te lopen.

Prestatie bevorderend

Het bevorderd de bloedcirculatie in je hele onderbeen. Door de druk die de kous uitoefent wordt het bloed sneller terug gepompt naar het hart waardoor het melkzuur en andere afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

De spier zal fysieke belasting dus simpelweg langer volhouden. Als bijkomend voordeel zul je ook minder last van spierkrampen krijgen.

Tip: als je voor het sporten ook nog eens foamrolled zal dit je circulatie nog meer bevorderen.

Sneller herstel

Door dat de compressiekous zo strak om je been heen zit zullen wondranden tegen elkaar aangedrukt worden. Dit zal er dus in resulteren dat blessures sneller genezen.

Zoals je misschien wel weet ontstaan er tijdens fysieke inspanning kleine scheurtjes in de spier.

Dit is ook de reden waarom je spierpijn kan ervaren na een training. Door de compressiekous dus na de training aan te doen/laten zal je sneller herstellen.

Nadeel

Een nadeel is dat het aantrekken van de kousen best lastig kan zijn aangezien ze zo strak om je voet heenzitten. Ditzelfde geldt voor het uittrekken.

Compressie tubes

Ook wel ’tubes’ genoemd, zijn het zelfde als compressiekousen met als enig verschil dat de voet niet bedekt is. Deze gaan dus alleen om je onderbeen heen.

Hoewel je deze onder hardlopers minder tegenkomt, zou je ze kunnen gebruikers als jij je eigen sokken wilt blijven dragen, of juist geen sokken wat je ook steeds vaker ziet. Ook in andere sporten zie je ze vaker terug komen.

compressietubes

Denk bijvoorbeeld aan wandelaars die geen blaren willen lopen en dus hun eigen sokken willen dragen. Natuurlijk zou je ook je sokken over de kousen heen kunnen doen, maar dit is niet aan te raden aangezien de kous dan alsnog wrijving veroorzaakt.

Maar ook in andere sporten zie je ze steeds vaker, denk aan voetballers, schaatsers, rugbyers.

Weerselementen

Ik had verwacht dat het tijdens de zomer erg warm zou worden om deze kousen/tubes te dragen. Maar dit viel me heel erg mee, zelf als de zon er op staat te branden houden ze dat goed tegen.

En in de winter houden ze juist lekker veel warmte vast.

Ervaringen

Zoals je hebt kunnen lezen bieden de kousen je enorm veel voordelen. Zeker als je beginnende blessures hebt of deze wilt voorkomen. Ook als jij je prestaties wilt bevorderen raad ik je zeker aan om ze te gebruiken.

compressie kousen man

Ik merkte zelf een duidelijk verschil. Ik heb ze voornamelijk tijdens het hardlopen gebruikt.

Met ‘gewone’ sokken had ik nog wel eens met kleine pijntjes te maken tijdens het hardlopen, maar sinds ik de kousen draag is het aanzienlijk minder geworden. Ook loopt het simpelweg gewoon een stuk lekkerder.

Zorg er echter wel voor dat je hardloopschoenen goed aangesloten zitten. Anders heb je kans op blaren door de wrijving die ontstaat.

Hier kun je een uitgebreid aanbod terugvinden met compressiekousen en tubes van de beste en grootste merken.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.